Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος παιδειας προδρομος προδρομου βραβευση διαγωνισμος στατιστικης

Οι ικανότητες ανάλυσης, ερμηνείας και επικοινωνίας πληροφοριών από δεδομένα, είναι απαραίτητη δεξιότητα στη σύγχρονη κοινωνία, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τον χαιρετισμό του στη βράβευση των ομάδων που διακρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής.

«Στο σημερινό κόσμο, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε όλα τα πεδία και μάλιστα γίνονται προσβάσιμες με τον πιο εύκολο και άμεσο τρόπο χάρη στις σύγχρονες ψηφιακές και άλλες τεχνολογίες. Αυτός όμως ο όγκος πληροφοριών, εφ’ εαυτού όχι μόνο μπορεί να μην σημαίνει κάτι, αλλά κάποτε μπορεί να οδηγεί και σε σύγχυση ή και παρερμηνείες. Γι’ αυτό τον λόγο αποκτά ζωτική σημασία η επεξεργασία και η ανάλυση τους», είπε.

Η θεωρία των πιθανοτήτων και η στατιστική καθώς και τεχνικές αναπαράστασης και περιγραφής δεδομένων έχουν καθιερωθεί για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας της σύγχρονης κοινωνίας, πρόσθεσε. Γι' αυτό και η διεθνής έρευνα PISA περιγράφει την ανάγκη για διεύρυνση του μαθηματικού συλλογισμού, με τρόπο που να περιλαμβάνει τον στοχαστικό λογισμό και την ανάγκη ο πολίτης του αύριο να λαμβάνει αποφάσεις σε περιβάλλον αβεβαιότητας ή κάτω από περιορισμούς και προαπαιτούμενα, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, το ΥΠΠΑΝ έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή ως συνδιοργανωτής, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και αργότερα τη Στατιστική Εταιρεία Κύπρου, τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής.

Ο διαγωνισμός αποτελεί ιδέα της EUROSTAT και προωθεί τη στατιστική παιδεία. Συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης για τις έγκυρες στατιστικές πηγές και την αύξηση του ενδιαφέροντος για τις επίσημες στατιστικές, Κύπρου και Ευρώπης, ανάμεσα σε μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές, καθηγήτριες.

«Εκφράζω επομένως εκ μέρους των συνδιοργανωτών την ικανοποίηση μας διότι είχαμε φέτος 77 ομάδες από 37 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνολικά συμμετείχαν 225 μαθητές και μαθήτριες και 74 εκπαιδευτικοί. Ενώ στο επίπεδο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού φέτος ήταν η πέμπτη συμμετοχή της Κύπρου, όπου και καταγράφηκαν δυο φορές διακρίσεις», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

Η ανάπτυξη του Στατιστικού Αλφαβητισμού ανάμεσα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί πλέον μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου, ανέφερε ο Υπουργός, ενώ τόνισε ότι η εκπαίδευση στη Στατιστική θα βοηθήσει στην προσπάθεια Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.