Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατολισθηση
Φωτογραφία Αρχείου

Ένα άτομο έχει πεθάνει και ακόμα ένα αγνοείται, είπαν αξιωματούχοι την Τετάρτη, μετά που η βαριά βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε πολλές κοινότητες και προκαλώντας εκτεκταμένες ζημιές στη νότια Αυστρία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βροχόπτωση ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη προκάλεσε κατολισθήσεις, κατεβάζοντας λάσπη και συντρίμια σε κατοικημένες περιοχές και προκαλώντας υπερχείλιση στις όχθες των ρεμάτων στην ορεινή περιοχή Villach-Land της επαρχίας Καρινθίας, που συνορεύει με την Ιταλία και τη Σλοβενία.

«Ένα άτομα δυστυχώς βρέθηκε νεκρό... έξω από το σπίτι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της αστυνομίας, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν ακόμα ένα άτομο, το οποίο δηλώθηκε ως αγνοούμενο, ενώ ταξίδευε με το αυτοκίνητο.

Το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ μετέδωσε ότι το θύμα ήταν ένας 82χρονος άντρας.

«Τρία χωριά έχουν αποκοπεί τελείως... ο στρατός και η πυροσβεστική προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους» για να δώσουν πρόσβαση, είπε η Melanie Reiter, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Καρινθία.

Ο επικεφαλής της επαρχίας Bernd Riepan, είπε ότι «πολλά» σπίτια έχουν θαφτεί μερικώς, παρόλο που ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός ακόμα.

Φωτογραφίες δείχνουν δρόμους με συντρίμια και σπίτια να αναδύονται μερικώς από το νερό και τη λάσπη στη Villach-Land.

«Πολεμούμε σε πολλά μέτωπα», είπε ο Riepan στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχουμε στείλει πολλά ελικόπτερα... αλλά μερικά από τα αγροκτήματα είναι πολύ απομακρυσμένα και δεν τα έχουμε φτάσει ακόμα».

Ο Πρόεδρος Alexander Van der Bellen αποκάλεσε την καταστροφή στην Καρινθία «δραματική», καλώντας τον κόσμο να φροντίσει τον εαυτό του και τους άλλους.

Ακόμα μία κοινότητα, στο γειτονικό Σάλτσμπουργκ, μπήκε επίσης σε επιφυλακή, καθώς ένα ρέμα που τη διαπερνούσε απειλούσε να υπερχειλίσει τις όχθες του, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ.

Σε μερικές περιοχές της επαρχίας, δεν ξαναϋπήρξε τόσο πολλή βροχόπτωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των μετρήσεων, σύμφωνα με το Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής (ZAMG).

Το ZAMG είπε ότι έριξε τόση βροχή μέσα σε λίγες ώρες, όση ρίχνει σε έναν ολόκληρο μήνα, έναν μέσο Ιούνιο.

Η Αυστρία διανύει ένα κύμα καύσωνα και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για καταιγίδες.

Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καυσώνων και άλλων ακραίων καιρικών συνθηκών.