Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καγκελόπορτα Γραμμή Αντιπαράταξης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης (27/06) οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ακακίου, Αυλώνας, Δένειας, Αστρομερίτη, Περιστερώνας, Κατωκοπιάς και Μάμμαρι για το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στη γραμμή αντιπαράταξης.

Δεν αποκλείουν μάλιστα μέσα από αυτήν να προκύψουν ακόμη και αποφάσεις για δυναμικά μέτρα, καθώς όπως καταγγέλλουν, το συρματόπλεγμα δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των κοινοτήτων, χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη ότι απαμβλύνει το πρόβλημα για το οποίο τοποθετείται.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» παρενέβη το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου, Αρτέμης Ασπρής, παραθέτοντας μια σειρά από προβλήματα που προκαλεί η τοποθέτηση του συρματομπλέγματος από το Υπουργείο Εσωτερικών, και για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις αύριο στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Οι κοινότητες πέραν από την οικιστική περιοχή εκτείνονται μέχρι το συρματόπλεγμα των Τούρκων. Όλη αυτή η περιοχή, κάθε σπιθαμή από αυτή την έκταση είναι καλλιεργημένη, ανεπτυγμένη. Καλλιεργείται και το τελευταίο κτήμα. Υπάρχουν υποδομές, βιοτεχνίες, βιομηχανίες. Η γεωργία είναι στο μάξιμουμ της ανάπτυξης. Και τώρα ερχόμαστε να το κλείσουμε στο ύψος της κατοικημένης μας περιοχής

Πρόσθεσε μάλιστα πως πίσω από το συρματόπλεγμα, στην ουδέτερη ζώνη, μένουν στην ολότητα τους νέα ζευγάρια που κατοίκησαν πριν από λίγα χρόνια, και τα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους, εκτός και αν διανύσουν απόσταση για να μπουν στη Νεκρή Ζώνη από συγκεκριμένο σημείο για να φτάσουν σε αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Ασπρή, στην παρούσα φάση, η τοποθέτηση συρματοπλέγματος έχει φτάσει στο Ακάκι, μέχρι και τις παρυφές της Δένειας, ενώ οι Αρχές ζητούν από τους κατοίκους τα στοιχεία των επηρεαζομένων για να δοθούν κωδικοί πρόσβασης από τις ειδικά διαμορφωμένες θύρες που τοποθετούνται.

Αναφορικά με την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο κ. Ασπρή σημείωσε πως η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα ενημερώσει τους κατοίκους για όλα τα διαβήματα που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ θα ζητήσουν να ακούσουν και από τους κατοίκους να παραθέσουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις, προ της λήψης οποιασδήποτε απόφασης.

Αναγκαία η τοποθέτηση

Την πεποίθηση πως η τοποθέτηση έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα ως προς το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης εξέφρασε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοϊζος Μιχαήλ, αισθανόμενος παράλληλα τα μηνύματα που στέλνουν οι κάτοικοι των επτά κοινοτήτων.

Όπως ανέφερε, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής είχε συναντήσεις με όλους τους κοινοτάρχες της περιοχής, και σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές τοποθετούνται οι συγκεκριμένες κατασκευές.

Σημείωσε πως σκοπός του Υπουργείου είναι να διευκολυνθούν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι γεωργοί, ενώ είναι πάντα ανοικτοί σε διάλογο για τυχόν διορθώσεις ή αλλαγές κρίνονται αναγκαίες.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως αναφορικά με τον στόχο που τοποθετούνται, αυτόν της παράτυπης μετανάστευσης, φαίνεται να πετυχαίνουν τον στόχο τους, ως εκ τούτου, «είναι αναγκαία η τοποθέτηση» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.