Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άρχισαν να τοποθετούνται οι πρώτες καγκελόπορτες σε διάφορα σημεία κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για περιορισμό των αφίξεων παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα. 

Οι εικόνες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, είναι από την περιοχή Αστρομερίτη. Στην παρούσα φάση ο προγραμματισμός προνοεί την τοποθέτηση 20 καγκελόθυρων σε διάφορα σημεία των περιοχών Δυτικής Λευκωσίας και Μόρφου. Είναι τα σημεία εκείνα που χρησιμοποιούν οι διακινητές για την διοχέτευση στις ελεύθερες περιοχές των παράτυπων μεταναστών, παρά το συρματόπλεγμα των 11 χιλιομέτρων που τοποθετήθηκε πριν από ένα και πλέον χρόνο στην ίδια περιοχή για να ανακόψει τις ροές. 

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, επί καθημερινής βάσης εισέρχονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές πέραν των 100 παράτυπων μεταναστών, με τον συνολικό αριθμό των αφίξεων τους πρώτους τέσσερις μήνες στην Κύπρο να αγγίζει τις 5.500. 

Το θέμα επηρεάζει ωστόσο τόσο τους ιδιοκτήτες γης στη Νεκρή Ζώνη, όσο και τους γεωργούς, οι οποίοι αναμένουν οδηγίες από τους αρμοδίους για το πώς θα μπορούν να προσεγγίζουν στις περιουσίες τους, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το μέτρο. 

«Υπάρχουν ερωτήματα που ζητούμε να διευκρινιστούν και πρέπει να καθοριστούν κριτήρια», δήλωσε ο Κοινοτάρχης Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου 

Μάλιστα ο κοινοτάρχης Αστρομερίτη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ήδη απάντησαν αρνητικά σε αίτημα που έλαβαν από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, βάσει του οποίου έπρεπε να καταγράψουν οι ίδιες οι τοπικές αρχές τα ονόματα όσων θα έχουν δικαίωμα εισόδου στη Νεκρή Ζώνη. 

«Ποιοι θα δικαιούνται να μπαίνουν; Πρέπει να γίνει άλλη διευθέτηση. Να ζητήσει η Επαρχιακή Διοίκηση να υποβληθούν αιτήσεις από όσους δικαιούνται και ενδιαφέρονται. Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε εμείς τις καταγραφές», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Πάντως πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν στον ΑΝΤ1 ότι οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση μέσω των συγκεκριμένων θύρων με κωδικό που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, ενώ έχουν γίνει ήδη διευθετήσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή, ώστε να μην παρεμποδιστεί ποτέ η είσοδός τους σε περίπτωση προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες: