Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια κατεχομενα

Νέες αναζωπυρώσεις σημειώνονται συνεχώς στο πύρινο μέτωπο στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο που καίγεται για τέταρτη ημέρα. Οι κατοχικές αρχές αν και ανακοίνωσαν ο μεσημέρι ότι έθεσαν υπό έλεγχο ην φωτιά, το απόγευμα έσπευσαν να εκκενώσουν χωριά τα οποία πλησίαζαν οι φλόγες. Τεράστια είναι η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

Μετά από τέσσερα εικοσιτετράωρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης εξακολουθεί να καίει τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

Η πυρκαγιά αν και ανακοινώθηκε ότι τέθηκε υπό έλεγχο το μεσημέρι, ωστόσο το απόγευμα σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις και το κατεχόμενο Φλαμούδι εκκενώθηκε. Η περιβαλλοντική καταστροφή μέχρι στιγμής είναι ανυπολόγιστη, με την καμένη έκταση προσεγγίζει τα 20 χιλιάδες στρέμματα.

Οι αρχές του ψευδοκράτους χθες εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τίθετο υπό έλεγχο μέχρι το απόγευμα, εντούτοις το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν μεγάλες αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Φλαμούδι και Ακανθού.

Με τις αρχές του ψευδοκράτους να αρνούνται πεισματικά κάθε πρόταση για επίγεια βοήθεια.

Τα πτητικά μέσα, μεταξύ των οποίων δυο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και δυο ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία εξυπηρετούνταν από το αεροδρόμιο Λάρνακας, πραγματοποιήσαν ρίψεις.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ισαάκ Χέρτζογκ και τον οποίο ευχαρίστησε για την συνδρομή της χώρας του στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ για την αποστολή ισραηλινών πυροσβεστικών αεροσκαφών για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τη μεριά του Ισραηλινός Πρόεδρος, επισήμανε πως «συνομίλησα σήμερα με τον φίλο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στις μάχες της Κύπρου με τις πυρκαγιές. Το Ισραήλ έχει στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη για να ενισχύσει τις προσπάθειες».

Στον αντίποδα πενιχρή ήταν η συνδρομή της Τουρκίας στις προσπάθειες πυρόσβεσης, η οποία αρχικά έστειλε ένα ελικόπτερο και χθες άλλο ένα.

Ο Ερσίν Τατάρ μετά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν χθες βράδυ, έσπευσε εκ νέου στον Πενταδάκτυλο, όπου και επιχείρησε να αντικρούσει την έντονη κριτική που δέχονται οι κατοχικές αρχές για ανεπάρκεια και ολιγωρία.

«Κάναμε ότι μπορούσαμε. Βρήκαμε υποστήριξη από παντού. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν 5 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Όλοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Ήταν τέτοια φωτιά, τέτοιος άνεμος που δεν μπορείς να σταθείς μπροστά της», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Σκωπτικά σχόλια προκάλεσε στα κατεχόμενα το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης εμφανίζεται σε φωτογραφία να χαμογελά, ενώ επιθεωρούσε από αέρος με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι την περιοχή της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι ο Φουάτ Οκτάι, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά διέκοψε την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, ακύρωσε επαφές και συναντήσεις, και επέστρεψε στην Τουρκία.

1
2
3
4
1
2
3
πυρκαγιά Καντάρα