Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αφγανισταν

Ζωτικής σημασίας ιατροφαρμακευτικές προμήθειες έφτασαν το Σάββατο στα νοσοκομεία της απομακρυσμένης περιοχής του Αφγανιστάν που χτυπήθηκε από σεισμό, σκοτώνοντας πάνω από 1.000 άτομα αυτοί τη βδομάδα, καθώς η Κυβέρνηση των Ταλμπιάν κάνει έκκληση για περισσότερη διεθνή βοήθεια.

Οι αρχές σταμάτησαν την έρευνα για επιζόντες στην ορεινή νοτιοανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, που ακολούθησε τον σεισμό 6,1 ρίχτερ της Τετάρτης, ο οποίος τραυμάτισε επίσης 2.000 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές ή και κατέστρεψε 10.000 σπίτια.

Μετασεισμοί σκότωσαν τουλάχιστον ακόμα 5 άτομα την Παρασκευή στην περιοχή, η οποία βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, ενώ το ιατρικό προσωπικό είπε ότι οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης δυσκόλευαν τις προσπάθειές τους να περιθάλψουν τους τραυματίες.

"Οι τραυματίες που ήταν σε άσχημη κατάσταση και χρειάζονταν εγχειρήσεις (τις οποίες) δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ, έχουν σταλεί στην Καμπούλ", είπε ο Αμπράρ, ο διευθυντής του νοσοκομείου στην επαρχία Paktika, που χτυπήθηκε χειρότερα.

Η καταστροφή είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τους Ταλιμπάν, τους σκληροπυρηνικούς ηγέτες του Αφγανιστάν, τους οποίους αποστρέφονται πολλές ξένες κυβερνήσεις από τότε που πήραν τον έλεγχο της εξουσίας της χώρας πέρσι, εξαιτίας ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Αφγανιστάν έχει αποκοπεί από μεγάλο μέρος της απευθείας διεθνούς βοήθειας εξαιτίας δυτικών κυρώσεων, βαθαίνοντας την ανθρωπιστική κρίση σε μέρη της χώρας, ακόμα και πριν τον σεισμό.

Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές άλλες χώρες έσπευσαν να παρέχουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, ενώ αναμένεται περισσότερη βοήθεια τις επόμενες μέρες. Οι Ταλιμπάν απηύθυναν έκκληση το Σάββατο για περαιτέρω αποστολή βοήθειας για να βοηθηθούν τα θύματα του σεισμού.

"Καλούμε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν τον λαό", είπε ο Mohammad Amen Hozifa, εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης της Paktika.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε το Σάββατο ότι η χώρα θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν, η οποία περιλαμβάνει αντίσκηνα, πετσέτες, κρεβάτια και άλλα υλικά για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ