Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο. 

Το καταστροφικό δίδυμο, πληθωρισμός και ακρίβεια, θα κρατήσει σε βάθος χρόνου, πλήττοντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εθνικές οικονομίες. 

Τις δύσκολες μέρες που αναμένονται, καταγράφει εμμέσως, πλην σαφώς, η Κεντρική Τράπεζα, με την ανακοίνωση της για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη, για την τριετία 2022 μέχρι 2024. 

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα χειρότερα σενάρια, εφιάλτης για την ευρωπαϊκή οικονομία, θα έρθουν στο προσκήνιο σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν τελειώσει μέσα στο 2022. 

“Έχουμε δει το βαρέλι του πετρελαίου να ανεβαίνει πάνω από τα 120 δολάρια, που σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, ο πληθωρισμός ωθούμενος, και από την ενέργεια, ίσως συνεχίσει να αυξάνεται”, ειπε ο Οικονομολόγος, Μιχάλης Φλωρεντιάδης. 

Σε μια ανακοίνωση που αναλυτές χαρακτηρίζουν καμπανάκι προετοιμασίας της αγοράς για τα χειρότερα, ώστε να μην προκληθεί πανικός, η Κεντρική αναφέρει πως η ανάπτυξη το 2022 θα περιοριστεί στο 2,7 τοις εκατό και ο πληθωρισμός στο 7 τοις εκατό. Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένη περίοδο αυξημένων τιμών, που θα επιβαρύνουν σταδιακά κι άλλο το κόστος ζωής. Και δημιουργώντας ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας για το που μπορεί να φθάσει το ύψος των ανατιμήσεων 

“Οσον αφορά τα τρόφιμα και την ενέργεια έχουμε ψηλές τιμές και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την οικονομία και των καταναλωτή”, είπε ο Οικονομολόγος. 

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, ελήφθη με την απόφαση αύξησης των επιτοκίων που προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Κίνηση, με άμεσες επιπτώσεις σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, κυρίως στεγαστικό. Ανεβάζοντας το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σύμφωνα με τον κύριο Φλωρεντιάδη, θα οδηγήσει και σε ομαλοποίηση της κατάστασης στα τραπεζικά θέσμια. 

Θα γίνει σταδιακά. Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική, ότι προετοιμάζει τις αγορές. Σίγουρα θα αυξήσει το κόστος του δανεισμού, αλλά και τα υφιστάμενα τα επιτόκια, που όχι μόνον, μηδενικά, είχαμε και αρνητικά επιτόκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”, σημειωσε ο κ. Φλωρεντιαδης. 

Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη αύξηση στα τέλη Ιουλίου, θα είναι στο 0,25 τοις εκατό, όπως και τον Σεπτέμβριο, αλλά και στο τέλος του 2022. 

Πάντως, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, μεσο-μακροπρόθεσμα τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν στην Ευρωζώνη, τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι μελλοντικές έξοδοι στις αγορές δανεισμού.