Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στην έξοδο από τον λαβύρινθο, που δημιουργεί η πολυπλοκότητα των διαφορετικών θέσεων, καλείται η Κυβέρνηση να οδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγή χαλουμιού. Και μάλιστα κοινή συναινέσει, με την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. 

Παρά το γεγονός, πως η βάση της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το σύνδεσμο τυροκόμων, ήταν η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, εντούτοις, οι τυροκόμοι αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κύπρου, να παρασκευάζει ολόχρονα με τις σωστές ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος και ειδικότερα από το 2024 και μετά, όπως απαιτούν οι προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. 

Από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, ανέρχεται στο 7 με 8 τοις εκατό μηνιαίως, αντί του 51, όπως απαιτούν να παρασκευάζεται από το 2024, οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές (ΠΟΠ) για την παρασκευή χαλουμιού. 

Μάλιστα, οι τυροκόμοι εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να ενισχύσουν ακόμη και οικονομικά τους αιγοπροβατοτρόφους για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Στο πλαίσιο της συναίνεσης, ανακοινώθηκε πως στις επόμενες ημέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τις αγροτικές οργανώσεις, αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους, που επίσης εμπλέκονται στην παραγωγή χαλουμιού. 

«Θα συζητήσουμε λύσεις που συζητήθηκαν σήμερα. Στόχος, είναι να φτάσουμε σε κοινές αποφάσεις», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής. 

«Για να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις και να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση που είναι η ενίσχυση του χαλουμιού ως το εθνικό μας προϊόν», ανέφερε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου.  

Στο περιθώριο η γνωμάτευση 

Θέτοντας σιωπηρά και προσωρινά στο περιθώριο, την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, συμφωνήθηκε όπως παραμείνουν στην αγορά και στα ράφια, τα εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ, χαλούμια και συνεχιστεί η παρασκευή τους, μέχρι και την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Όπως επιβεβαιώνει ο Υπουργός Γεωργίας δεν πρόκειται να διενεργηθούν έλεγχοι στην αγορά, ενώ οι τυροκόμοι έθεσαν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη τις κόκκινες γραμμές των μελών τους. 

«Λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν αποθέματα, και μέσα από τις λύσεις που συζητάμε αντιμετωπίζεται και αυτό το ζήτημα με ικανοποιητικό τρόπο», είπε ο κ. Καδής. 

«Να μην χυθεί λίτρο από κανέναν κτηνοτρόφο και να μην χαθούν, ούτε ένα κιλό εξαγωγές. Με αυτή την λύση όλοι θα κερδίσουμε», δήλωσε ο κ. Πέτρου. 

Στη σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συμμετείχαν οι Υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου, ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

*Φωτογραφίες Mattpress