Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Την ανάγκη να απομακρυνθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από τα ΜΟΕ και τις συζητήσεις δικοινοτικού χαρακτήρα, επεσήμανε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Υπογράμμισε, δε, ότι η «ενέργεια της Τουρκίας, να επιχειρήσει να θέσει κάτω από τον απόλυτο έλεγχό της το αεροδρόμιο Τύμπου, επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ΕΔΕΚ, ότι δε θα έπρεπε με κανένα τρόπο να τεθεί το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των ΜΟΕ».

Ο κ. Σιζόπουλος παραχώρησε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον νέο διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Μενέλαο Μενελάου. Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, οι εξελίξεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τέθηκαν και στην συνάντηση με τον κ. Μενελάου, μεταξύ άλλων.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος, με τη συμπερίληψη του αεροδρομίου στα ΜΟΕ τιθεται ζήτημα  για «άμεση ή έμμεση εκχώρηση δικαιωμάτων ελέγχου εναέριου χώρου, έστω και σε μικρή έκταση», κάτι που, όπως είπε, «αποτελεί στην ουσία μορφή κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτό αποτελεί βήμα προς αυτό που η Τουρκία επιχειρεί να κατοχυρώσει, την κυριαρχική ισότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να απομακρυνθεί και από το επίπεδο των ΜΟΕ, καθώς και από το επίπεδο του δικοινοτικού χαρακτήρα. «Το Κυπριακό δεν είναι θέμα επίλυσης δικοινοτικών προβλημάτων. Είναι διεθνές θέμα, αντίπαλο μέρος δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία. Αυτό το στοιχείο πρέπει να το αναδείξουμε στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση και ένταση. Σήμερα οι συνθήκες προσφέρονται προς αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Εξήγησε ότι, με αφορμή και την κρίση στην Ουκρανία, «θα πρέπει το Κυπριακό να επανέλθει στη σωστή του βάση, ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης μέσω του παράνομου τουρκικού εποικισμού» και επεσήμανε ότι πρέπει η Κύπρος να διεκδικήσει σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, «με βασικό στόχο να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή, δηλαδή η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η κατάργηση των εγγυήσεων και ο επαναπατρισμός των εποίκων».

Απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΟΕ, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, όσες φορές συμφωνήθηκε οτιδήποτε στη βάση των ΜΟΕ, υλοποιήθηκε μόνο το τμήμα που αφορά τη δική μας πλευρά, όπως είπε. Επεσήμανε, δε, ότι, μέσω των πρόσφατων ενεργειών για το αεροδρόμιο της Τύμπου, «η τουρκική πλευρά, και η τουρκοκυπριακή που καθοδηγείται από την Άγκυρα, καταβάλλουν προσπάθεια άσκησης πίεσης και εκβιασμού προς την κυπριακή κυβέρνηση, για να μπορέσουν να κεφαλοποιήσουν περισσότερα πολιτικά οφέλη και κέρδη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον Ιταλό Βουλευτή, Piero Fossi, την ερχόμενη εβδομάδα, σε σχέση με το ζήτημα της Αμμοχώστου, είπε ότι θα υποδείξει το γεγονός ότι η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά δυστυχώς δεν έχει καμία κύρωση, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από άλλες χώρες. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτόματες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας που κατέχει εδώ και 48 χρόνια ευρωπαϊκή εδάφη και επιχειρεί παράνομο εποικισμό, όχι μόνο να μην υφίσταται τις ίδιες κυρώσεις, αλλά και να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από τους εταίρους μας στην ΕΕ και όχι μόνο», κατέληξε.