Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εν μέσω της νέας έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συνεχώς κλιμακούμενες ρητορικές προκλήσεις της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει το θέμα της Αγίας Σοφίας, προχωρώντας σε μια νέα πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα. 

Όπως υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, η κυβέρνησή του «αποκατέστησε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα μετά από 84 χρόνια».

«(…) Κλείσαμε μια πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στο πολιτισμό μας ως σημαία που υψώνεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Ενόχληση στην Άγκυρα για τις επαφές Μητσοτάκη

Η Αγία Σοφία είναι το τελευταίο θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος το οποίο φέρνει στην επικαιρότητα η Άγκυρα.

Και αυτό γιατί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία έχει προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του.

Η ενόχληση αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και την έξοδο ενός ακόμη ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (σ.σ. του Τσεσμέ) αλλά και από την συνεχώς κλιμακούμενη ρητορική κατά της Ελλάδας.

Ενδεικτικό είναι ότι την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ακατάλληλο συνομιλητή».

«Σταματήσαμε τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι λέμε στην Ελλάδα "συμμορφώσου". Δεν συμμορφώνεσαι, οπότε κι εμείς καταργήσαμε το Συμβούλιο Στρατηγικού Διαλόγου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Επειδή συνομιλώ με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικότητα. Θα μιλήσουμε, θα φάμε, θα συμφωνήσουμε να μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας, θα το υποσχεθείς... Δεν γίνεται να περάσουν 15 μέρες και μετά να πας στις ΗΠΑ, να μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Θα πέσεις σε αυτό το σημείο για το χειροκρότημα. Συγγνώμη! Δεν γίνεται τίποτα με αυτούς. Τόσοι εξοπλισμοί κ.λπ. κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει χθες πως η Ελλάδα «έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά».

«Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» δήλωσε προκλητικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος υπουργός.

Πηγή:cnn.gr