Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στην 5η θέση κατατάσσει την Κύπρο η έρευνα του BBC για την οπλοκατοχή. Το θέμα άνοιξε μετά τον ντόρο που προκλήθηκε στις ΗΠΑ στις 24 Μαΐου όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε σχολείο και σκότωσε 19 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς. 

Η έρευνα που διενήργησε το βρετανικό κρατικό κανάλι κατάτασει την Αμερική στην πρώτη για οπλοκατοχή και στη δεύτερη ακολουθεί η Υεμένη. 

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου αναλύει τα κυπριακά δεδομένα όσον αφορά την οπλοκατοχή και τη διαδικασία έκδοσης άδειας. 

Δεδομένου ότι μισή Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, πέραν των κυνηγετικών όπλων υπάρχουν και στρατιωτικά όπλα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους έφεδροι. 

Οπλοκατοχή- Αριθμοί

«Αυτή τη στιγμή τα εγγεγραμμένα κυνηγετικά όπλα, είναι περίπου 170,000. Τα αδειούχα πρόσωπα τα  οποία κατέχουν αυτή τη στιγμή κυνηγετικά όπλα είναι γύρω στις 113,000», δήλωσε ο κύριος Ανδρέου.

Ο ρόλος της Αστυνομίας και η σχετική άδεια

Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος την σχετική άδεια για οπλοκατοχή και προβλέπεται από αυστηρή νομοθεσία.

Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι «ισχυρός» αφού έχει το κάθε δικαίωμα ο Αρχηγός της Δύναμης να ανακαλέσει την άδεια αυτή, να την τροποποιήσει και να την αναστείλει.

Οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος άδεια για οπλοκατοχή: 

  • να έχει κλείσει τα 18 
  • δεν κρίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του μετά από ιατρική συμβουλή 
  • δεν έχει καταδικαστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για σωρεία αδικημάτων όπως, σεξουαλική κακοποίηση, απαγωγή, εμπρησμό κ.α 
  • δεν έχει κριθεί ως φρενοπαθείς 
  • δεν του έχει απαγορευτεί το δικαίωμα να κατέχει/χρησιμοποιεί πυροβόλο όπλο