Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Με στόχο την αναχαίτιση του μαρασμού, της αποψίλωσης και της εγκατάλειψης που βιώνει η παλιά πόλη της Λευκωσίας, ο  Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής παρουσίασε την Τρίτη το απόγευμα το σχέδιο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

Όπως είπε ο κ. Νουρής, πρόκειται για το δεύτερο στη σειρά Σχέδιο το Υπουργείο προκηρύσσει μέσα σε διάστημα ενάμιση σχεδόν μήνα, μετά την εξαγγελία του «Σχεδίου Δράσης για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας».

«Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί το επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών. Ο στόχος ξεκάθαρος: η αναχαίτιση του μαρασμού, της αποψίλωσης και της εγκατάλειψης που βιώνει η παλιά πόλη και η επαναφορά της σε ρυθμούς ανάπτυξης και έντονης εμπορικότητας.  Είναι παραδεκτό ότι η εντός των τειχών πόλη διολίσθησε σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, πριν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναζωογονείται και να ανακάμπτει μέσα από στοχευμένες δράσεις», ανέφερε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε πως το «Σχέδιο Δράσης για Αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης», δεν είναι αποσπασματικό, αλλά είναι η συνέχεια και η συμπλήρωση δραστικών παρεμβάσεων και δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί με κρατικούς πόρους στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης περιοχών της πράσινης γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2021, αλλά και συνέχεια συγχρηματοδοτούμενων έργων με τη στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων.

Συνεχάρη παράλληλα τον Δήμο της Λευκωσίας, που τα τελευταία χρόνια, έχει αξιοποιήσει όλα αυτά τα εφόδια, μέσα και πόρους με στόχο να βελτιώσει την του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.  

Ο κ. Νουρής είπε ότι το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας που προκηρύσσεται σήμερα, είναι ένα ευέλικτο και γενναιόδωρο σχέδιο, το οποίο απευθύνεται τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα, ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές οικοδομών. Το ποσό που συνολικά θα διατεθεί μέχρι το 2026 ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση αφορά στο 60% των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας τα €80.000 ανά έργο.  

Παράλληλα σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις από την προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές, αφού έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους ιδιοκτήτες περίπου 50 κτηρίων, πολλοί από τους οποίους έχουν καταθέσει προσχέδια προς ένταξή τους στη διαδικασία.

«Σε αυτή λοιπόν την πορεία, που στόχο έχει την ανάπλαση και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας μας, είμαστε όλοι μαζί. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, είτε μέσα από σχεδιασμούς και πολιτικές, είτε με έργα, δράσεις και επενδύσεις, θα δώσουμε την ευκαιρία που αξίζει στην εντός των τειχών Λευκωσία, για να της αποδώσουμε αυτό που της οφείλουμε: την χαμένη της αίγλη», κατέληξε ο Υπουργός.  

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, μαζί με την παροχή κινήτρων για προσέλκυσης φοιτητών και πολλά έργα που έχει υλοποιήσει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια έχουν κοινό στόχο.

Ο στόχος αυτός, όπως είπε, ο οποίος έχει τεθεί μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία είναι «να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους να έρθουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας».

Σημείωσε επίσης ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γίνει τόσα πολλά στην εντός των τειχών πόλη, προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όπου προχώρησαν με συντονισμένες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα υπήρξαν θετικά.

«Στον Δήμο Λευκωσίας, αν για κάτι αισθανόμαστε περήφανοι είναι η ανάπτυξη που πετύχαμε να φέρουμε στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, εν μέσω μάλιστα δύσκολων συγκυριών για τη χώρα μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό το βλέπουν στο ενδιαφέρον των επιχειρηματικών για επενδύσεων και στην αγάπη του κόσμου που συνειδητά επιλέγει το ιστορικό κέντρο για βόλτα και διασκέδαση.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των αρμοδίων λειτουργών, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση είναι την 1η Ιουνίου 2022 με διάρκεια τεσσάρων μηνών.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €2 εκατομμύρια κάθε έτος, φτάνοντας συνολικά στα €10.000.000.

Θα χορηγείται το 60% των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας τα €80.000 ανά έργο.

Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές οικοδομών, (με ενυπόγραφη συγκατάθεση των ιδιοκτητών), οι οποίοι ασκούν ή θα ασκήσουν επιθυμητή οικονομική δραστηριότητα για σκοπούς ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στις περιοχές όπου ισχύει το Σχέδιο

Το Σχέδιο θα εφαρμοστεί και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις/ προτάσεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, οι οποίες θα ορίζονται στη σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων.