Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Έχει πλέον διαφανεί ότι μεσοπρόθεσμα έρχεται η τέλεια καταιγίδα και οι διάφορες παραλλαγές των κρίσεων θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας, ενώ για να αντιμετωπίσουμε το αύριο, υπάρχουν τρεις τρόποι, ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ανάγκη κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ «έχει επανειλημμένα υποδειχθεί από διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς, όπως η Διεθνής Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε ομιλία του την οποία εκφώνησε σε κλειστή συνεδρία των μελών της ΟΕΒ καθώς δεν πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό Μέρος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, λόγω της κατάστασης της υγείας της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «ο απόλυτα ανελαστικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα της ΑΤΑ αυξάνοντας το εργατικό κόστος, ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα αυξάνει την μισθολογική και κοινωνική ανισότητα».

«Διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα, επιδεινώνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν το σύστημα αυτό, το έχουν εγκαταλείψει, εκτός από την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Μάλτα».

Αναφορικά με την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση της Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής, που στόχο έχει να καταστεί η κυπριακή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και υγιής, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι με τη σχολαστική εφαρμογή της νέας πολιτικής, η μεταποίηση μπορεί να μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ και να καταστεί ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης.

«Βασική πρόκληση που πρέπει να τύχει διαχείρισης κατά τρόπο μόνιμο, είναι η έλλειψη κατάλληλου τεχνικού προσωπικού βιομηχανίας», ανέφερε και σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε πρόταση της ΟΕΒ για εφαρμογή νέου προγράμματος σπουδών στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τίτλο «Τεχνικός Βιομηχανίας».

Επίσης, ανέφερε ότι «σοβαρό πρόβλημα», που ταλανίζει αρκετές βιομηχανίες, παραμένει το ύψος των ενοικίων σε βιομηχανικές ζώνες και ότι ένα από τα οξύτερα προβλήματα για ανάπτυξη του κλάδου, αφορά τις λεγόμενες οχληρές βιομηχανίες, αφού «με την ανεξέλεγκτη επέκταση οικιστικών και άλλων ζωνών, και ενώ οι βιομηχανίες είναι απολύτως αναγκαίες για τον τόπο, δεν έχουν πού να πάνε».

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμη ότι η Συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική «αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του Αγροτικού Τομέα και τα οφέλη για όλα τα κράτη μέλη είναι πολύ σημαντικά» και πρόσθεσε πως η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται σήμερα μόλις στο 2% γι’ αυτό και το νησί στηρίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην εισαγωγή βρώσιμων βασικών αγαθών.

Αναφέροντας ότι εισάγουμε για τον πρωτογενή τομέα σχεδόν όλες τις ζωοτροφές, λιπάσματα και φάρμακα, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε εργοστάσια παραγωγής αυτών των προϊόντων καθώς και πράσινης αμμωνίας, σόδας, ζωικών φαρμάκων, κ.λπ., δημιουργώντας το βιομηχανικό οικοσύστημα που θα υποστηρίζει ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση».

Επιπλέον, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Υφυπουργείο Ψηφιακής μεταρρύθμισης και πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση που παραμένει είναι «ο εκσυγχρονισμός ενός διοικητικού μηχανισμού που είχε σχεδιαστεί σε μια άλλη εποχή».

«Επιβάλλεται άμεσα ο ανασχεδιασμός και απλοποίηση όλων των απηρχαιωμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών για να στεφθεί με επιτυχία ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ειδάλλως θα παραμείνει στείρος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέφερε πως «θα πρέπει να θωρακίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας του μέσα από ουσιαστικές αλλά και ωφέλιμες παρεμβάσεις».

Ανέφερε ότι οι προτάσεις που υπέβαλε η ΟΕΒ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσφατα, είναι εναρμονισμένες με όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομίας, ο Γενικός Ελεγκτής και άλλοι θεσμικοί φορείς δημόσια τοποθέτησαν ως «πεδία χρήζοντα βελτίωσης ή διόρθωσης».

«Οι προτάσεις βελτίωσης από την ΟΕΒ δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αρνητική κριτική ή υπονόμευση του ΓεΣΥ, αλλά αντιθέτως ως εισηγήσεις για την προστασία της βιώσιμης ανάπτυξης του», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «η ΟΕΒ, με πλήρη διαφάνεια οφείλει να συνεχίσει μέσα από όλα τα θεσμικά βήματα που της προσφέρονται και με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, να συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση του συστήματος και διόρθωση των στρεβλώσεων που διαφαίνονταν στην πορεία ωρίμανσης του».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «οι επιχειρήσεις αλλά και ο κάθε πολίτης συνεχίζουν να διψούν για ρεαλιστικά χρονικά όρια για την έκδοση αποφάσεων».

Σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «η μεταβατική περίοδος μέχρι τον Μάιο του 2024 είναι πολύ πιεστική και το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αφορά την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με βάση τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Είπε ακόμη ότι επιβάλλεται η συνεχής στήριξη και προστασία της κυπριακής ναυτιλίας από τις αναταράξεις που διέρχεται ως αποτέλεσμα της ερμηνείας των διαφόρων κυρώσεων από την ΕΕ στην Ρωσία.