Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δεν υπάρχει πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού και στα αποθέματα των υπεραγορών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ  ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, καθησυχάζοντας το κοινό, μετά τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από σχετικά δημοσιεύματα ή αναφορές στα ΜΜΕ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού των κυπριακών υπεραγορών κατάφερε μέχρι στιγμής να αποτρέψει τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των αγαθών.

«Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με αποθέματα. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης διεθνώς, που αφορούν τις πρώτες ύλες και τα σιτηρά, είναι κάτι διαφορετικό.

Όπως είπε, ύστερα από επικοινωνία που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου, υπάρχει πλήρης επάρκεια και πλήρης ανατροφοδότηση των υπεραγορών.

Όσον αφορά την ακρίβεια που παρατηρείται σε διάφορα προϊόντα, ο κύριος Χατζηαδάμου ανέφερε ότι όντως υπάρχουν αυξήσεις τιμών σε προϊόντα, ωστόσο ο μόνος κλάδος στον οποίο λειτουργεί ο ανταγωνισμός είναι αυτός των υπεραγορών.

«Αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να απολαμβάνει ακόμα λογικές τιμές και όχι όσο έπρεπε αυξημένες, σύμφωνα με τις αυξήσεις των προμηθευτών και τις άλλες συνεχόμενες αυξήσεις που έχουν οι υπεραγορές τους τελευταίους μήνες. Αν δεν υπήρχε αυτός ο ανταγωνισμός, ο καταναλωτής θα έβρισκε τις τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες στα ράφια των υπεραγορών», είπε.

Συμπλήρωσε ότι οι υπεραγορές απορροφούν τις αυξήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν παρατηρήσει κάποιες διαφοροποιήσεις στις καταναλωτικές συνήθειες των Κυπρίων το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χατζηαδάμου είπε ότι προς το παρόν δεν άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που υπάρχει μια ανησυχία για την αβεβαιότητα που υπάρχει και τις αυξήσεις που παρατηρούνται. Σημείωσε ότι οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν ήδη αλλάξει τα τελευταία χρόνια και μετά την κρίση του 2013, με τον καταναλωτή να κάνει περισσότερες επισκέψεις, με πιο μικρό καλάθι. Παράλληλα ο καταναλωτής έγινε πιο επιλεκτικός, απαιτητικός και κυνηγά τις προσφορές, επιβραβεύοντας τους πιο φθηνούς.

Σε σωστές βάσεις πλέον η λειτουργία των υπεραγορών, δεν αναμένονται προβλήματα για τον κλάδο

Ερωτηθείς κατά πόσο οι οικονομικές συνθήκες αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο των υπεραγορών, ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε ότι μετά το κλείσιμο υπεραγορών και καταστημάτων που ακολούθησε την κρίση του 2013, τώρα η κατάσταση είναι πιο ομαλοποιημένη, ενώ ο τομέα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός κατά την κρίση της πανδημίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παραμένει κάποια ανησυχία σε σχέση με το τι έχει ο κλάδος να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Όπως είπε, οι υπεραγορές έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως, ενώ τα μικρά καταστήματα έχουν ενταχθεί σε μεγαλύτερες αλυσίδες.

«Το λιανικό εμπόριο είναι πλέον πολύ πιο σωστά δομημένο, έχουν συνεργασίες με το εξωτερικό, έχουν εμπειρογνωμοσύνη και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από το εξωτερικό, υπάρχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι και με τη διαχείριση που γίνεται τα πράγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για το μέλλον, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν νέοι εξωγενείς παράγοντες και συνθήκες, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην οικονομία γενικότερα.

«Το μέλλον είναι ευοίωνο γιατί έχουν μείνει οι σωστοί επαγγελματίες στον κλάδο», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αποτελούν παρελθόν πρακτικές όπως καθυστερημένες πληρωμές προμηθευτών και όλα λειτουργούν στα σωστά πλαίσια, με τις συμφωνίες να τηρούνται.

Όσον αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη των υπεραγορών, ανέφερε ότι το κόστος της ενέργειας αποτελούσε διαχρονικά τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Κύπρο, μαζί και των υπεραγορών. Πέραν όμως από αυτό το εμπόδιο, όπως είπε, οι υπεραγορές συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους, με την ελπίδα να ομαλοποιηθεί το συντομότερο η διεθνής κατάσταση και να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.