Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ξεπέρασε τις 900 χιλιάδες ο πληθυσμός της Κύπρου, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9,2% σε σχέση με το 2011. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών για το 2021, ο πληθυσμός στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατίας περιοχές ανήλθε στις 918.100. 

Ποσοστό 48,6% του πληθυσμού οι άντρες και 51,4% οι γυναίκες. 

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση καταγράφεται στην επαρχία Πάφου και αντιστοιχεί σε 15,4%, ενώ ακολουθούν Αμμόχωστος, Λεμεσός, Λάρνακα και Λευκωσία. 

Σε σχέση με τον πληθυσμό κατά ηλικία, προκύπτουν ανησυχητικά στοιχεία, καθώς το ποσοστό ατόμων 65 ετών και άνω έχει ξεπεράσει το ποσοστό των ατόμων κάτω των 15 ετών. Στοιχείο που καταδεικνύει την τάση γήρανσης του πληθυσμού, τάση που παρατηρείται στα πλείστα δυτικοευρωπαικά κράτη. 

Εξάλλου το μέσο μέγεθος νοικοκυριού παρουσιάζει σταδιακή μείωση, όπως διαφαίνεται και μέσα από την σύγκριση των στοιχείων που καταγράφηκαν κατά τις 4 απογραφές από το 1976. 

Πλέον αντιστοιχεί στα 2,6 άτομα ανά νοικοκυριό, με το μεγαλύτερο μέσο μέγεθος νοικοκυριού να καταγράφεται στην επαρχία Αμμοχώστου και το μικρότερο στην επαρχία Πάφου. 

Σε σχέση με τους ξένους υπηκόους, ο αριθμός τους ανήλθε στις 193 χιλιάδες και αντιστοιχούν στο 21,1% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων υπηκόων διαμένει στην επαρχία Πάφου και είναι της τάξης του 38% και ακολουθούν η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Αμμόχωστος και τελευταία η Λευκωσία. 

Κι επειδή πολλοί ανησυχούν ότι δεν συμμετείχαν στην απογραφή, υπάρχει εξήγηση, όπως εξηγεί η Στατιστική Υπηρεσία. 

«Καλύψαμε ποσοστό 66% του πληθυσμού με την παραδοσιακή μέθοδο των συνεντεύξεων ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πληθυσμού καλύφθηκε από τις διοικητικές πηγές», σχολίασε η Ανώτερη Λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας, Λουκία Μακρή.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες για τα αποτελέσματα της απογραφής θα δοθούν στην δημοσιότητα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα στοιχεία μέσα από πίνακες: