Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts

Απότομη μείωση κατέγραψε η Κύπρος όσον αφορά την Ελευθερία Τύπου στη χώρα το 2022, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία δημοσίευσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

Από την 26 θέση στην οποία βρισκόταν την περσινή χρονιά η χώρα μας κατρακύλησε στην 65η θέση με 65,87 βαθμούς.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η ελευθερία του Τύπου στην Κύπρο διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, τα πολιτικά κόμματα, η Ορθόδοξη Εκκλησία και τα οικονομικά συμφέροντα έχουν σημαντική επιρροή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως, αν και η σωματική ακεραιότητα και η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν απειλούνται, τα μέσα ενημέρωσης γίνονται στόχος λεκτικών επιθέσεων από πολιτικούς, γεγονός που συμβάλλει στην έλλειψη ελευθερίας έκφρασης. Οι άτυπες σχέσεις μεταξύ πολιτικών και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης ενισχύουν την επιρροή των πρώτων στον τομέα, όπως και η διαδεδομένη αίσθηση του καθήντος προς την Κυβέρνηση όσον αφορά το Κυπριακό. 

Όσον αφορά, το ποινικό πλαίσιο της χώρας, στην έκθεση, αναφέρεται πως μπορεί η συκοφαντική δυσφήμιση να μην αποτελεί έγκλημα, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να εξουσιοδοτήσει την ποινική δίωξη εναντίον ενός μέσου ενημέρωσης εάν το κρίνει σκόπιμο.

Δείτε τον πίνακα: 

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην έκθεση γίνεται ξεχωριστή αναφορά για τα κατεχόμενα, τα οποία αναγράφονται ως «Cyprus North», τα οποία κατέλαβαν την 81η θέση με 61,08 βαθμούς.

Η μεθοδολογία πίσω από τον Δείκτη

Κάθε χρόνοι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιοποιούν μια έκθεση, η οποία καταγράφει την κατάσταση που επικράτησε κάθε χώρα σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.

Η κατάταξη της κάθε χώρας/περιοχής γίνεται σε κλίμακα από το 1 έως το 100, με 100 να είναι το καλύτερο δυνατό σκορ (το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ελευθερίας του Τύπου) και μηδέν το χειρότερο.

Η βαθμολόγηση βασίζεται σε δύο παραμέτρους:

Στην ποσοτική καταγραφή περιστατικών καταχρηστικής συμπεριφοράς εις βάρος δημοσιογράφων σχετικά με τη δουλειά τους και εναντίον ΜΜΕ

Σε μία ποιοτική ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε χώρα με βάση τις απαντήσεις που δίνουν ειδικοί στο χώρο του Τύπου (συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ερευνητών, ακαδημαϊκών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων) σε ένα ερωτηματολόγιο των ΔΧΣ, που είναι διαθέσιμο σε 23 γλώσσες. Στη λίστα των παραληπτών του ερωτηματολογίου συγκαταλέγεται και η δική μας Μαργαρίτα Μιχελάκου.

Στη συνέχεια ο παγκόσμιος χάρτης χωρίζεται σε πέντε χρώματα ανάλογα με την κατάταξη της κάθε χώρας. Με πράσινο χρωματίζονται οι χώρες με την καλύτερη βαθμολογία (85-100 βαθμούς), με κίτρινο αυτές που βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο (70-85 βαθμοί), με ανοικτό πορτοκαλί εκείνες όπου η ελευθερία του Τύπου είναι προβληματική, κατηγορία στην οποία ανήκει και η Κύπρος (55-70 βαθμοί), με σκούρο πορτοκαλί εκεί όπου εντοπίζονται δυσκολίες (40-55 βαθμοί) και τέλος με κόκκινο οι χώρες και οι περιοχές όπου υπάρχουν πολύ σοβαρά εμπόδια και περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου.

Οι 117 ερωτήσεις στις οποίες βασίζεται η ποιοτική ανάλυση χωρίζονται σε πέντε πεδία:

Κοινωνικό και πολιτιστικό

Θέματα ασφαλείας

*Φωτογραφία ©AdobeStock/Adzicnatasa