Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η ρωσοουκρανική διένεξη σε βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, μίλησε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας πως η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με αβεβαιότητα, ρίσκα και φαινόμενα που η Ευρώπη δεν έχει βιώσει εδώ και χρόνια. 

Αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων και ανώτερων στελεχών εταιρειών σε συνέδριο στη Λεμεσό, με τίτλο «Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», ο υπουργός οικονομικών εκτίμησε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ο πληθωρισμός. 

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι, «αυτή η κρίση είναι μία διεθνής κρίση και δει ευρωπαϊκή κρίση. Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και εγώ πιστεύω ότι θα συνεχιστεί. Η απάντηση στον πληθωρισμό πρώτα από όλα θα είναι να διαφυλάξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αφού δεν μπορούμε να τον σκοτώσουμε εν τη γενέσει του».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η χώρα κατάφερε εν μέσω πανδημίας να μειώσει το δημόσιο της χρέος και διαμήνυσε πως η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη. Ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογιών. 

«Έχουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο εμπεριέχει διακόσιες τόσες δράσεις, είναι για αυτό που κάναμε πρόγραμμα για να καταστήσουμε την Κύπρο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο που βλέπουμε ότι αυτό το πρόγραμμα όντως δουλεύει ακόμη και αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα άμεσα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των συνεπειών στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ των οποίων και η έναρξη 35 νέων δρομολογίων.