Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας προς στήριξη των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» πραγματοποίησαν το μεσημέρι στα κατεχόμενα πολλές τ/κ συντεχνίες , ενώ ο «πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου διέψευσε πως η ηλεκτρική θα ιδιωτικοποιηθεί.

Δεν ισχύει, ανέφερε, ότι ήρθε η τάδε εταιρεία και ζήτησε να παράγει αυτή ρεύμα και η «πρωθυπουργία» συμφώνησε. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται ένταση σε αυτό το βαθμό, πρόσθεσε.

Ωστόσο ο κ. Σουτζούογλου ανακοίνωσε ότι η μείωση του ρεύματος (που ο ίδιος είχε ανακοινώσει πριν λίγες μέρες μετά τους ψηλούς λογαριασμούς του Μάρτη) ισχύει μόνο για τον μήνα Μάρτιο. Η μείωση, είπε, ισχύει μόνο για ένα μήνα κι από τον επόμενο θα γίνουν αυξήσεις.

Τα τ/κ ΜΜΕ υπενθυμίζουν την δήλωση του «υπουργού δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν πως σε περίπτωση που ισχύσουν οι μειώσεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Σουτζούογλου θα χρειαζόταν 180 εκ ΤΛ το μήνα επιπλέον ποσό για την «αρχή ηλεκτρισμού».

Σήμερα το μεσημέρι, έξω από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», Κουμπιλάι Όζκιρατς κατήγγειλε ότι μέσα στο εργοστάσιο βρισκόταν «αστυνομικοί» και απειλούσαν τους εργαζόμενους στην βάρδια. «Δεν τους επιτρέπουν να βγουν. Έχουν 72 ώρες που είναι μέσα», ανέφερε ο συνδικαλιστής έχοντας δίπλα του εκπροσώπους 22 συντεχνιών που στηρίζουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Κατήγγειλε επίσης ότι η «κυβέρνηση» δεν εισακούει τα αιτήματα των εργαζομένων, τους συλλαμβάνει και διαδηλώνουν – όπως σημείωσε – ενάντια στην στάση της «αστυνομίας».

Σημειώνεται ότι η «αστυνομία» συνέλαβε συνολικά 5 μέλη της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» για κλοπή, όταν διέκοψαν την παροχή ρεύματος σε «κυβερνητικά» κτίρια επειδή χρωστούν λογαριασμούς ρεύματος. Η El Sen έκοψε το ρεύμα σε πολλά τέτοια κτίρια, μεταξύ των οποίων το «προεδρικό», η «βουλή», ο «Μπαϊράκ».

Η «αρχή ηλεκτρισμού», είπε ο Κουμπιλάι Όζκιρατς, είναι μια αξία για τους Τ/κ κι αυτή «ούτε ξεπουλιέται, ούτε πωλείται. Το μοναδικό σας ντέρτι είναι οι επενδύσεις. Από τον Μάιο και μετά η χώρα θα βυθιστεί στο σκοτάδι».

Αυτοί που λένε ότι μας διοικούν είναι μαριονέτες της Άγκυρας, πρόσθεσε. «Εδώ και μήνες μας κάνουν ρεζίλι».

Ο κ. Όζικράτς ανακοίνωσε επίσης τα χρέη κάποιων «δημοσίων» κτιρίων προς την «αρχή ηλεκτρισμού». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το «υπουργείο συγκοινωνιών» χρωστά 4 εκ ΤΛ, ο «Μπαϊράκ» 6 εκ ΤΛ

Το «προεδρικό» πάντως με νέα ανακοίνωση διαψεύδει ότι υπάρχει οποιοδήποτε χρέος του έναντι της «αρχής ηλεκτρισμού» και έδωσε στην δημοσιότητα τους λογαριασμούς που είναι τακτοποιημένοι.

Αναφέρει επίσης ότι λόγω των περικοπών, η γεννήτρια, από την οποία τροφοδοτείται με ρεύμα το κτίριο, έχει κόστος καυσίμων περίπου 10.000 Τλ την ημέρα, κι αυτό το ποσό επιβαρύνει τα «δημόσια» οικονομικά λόγω της στάσης της El Sen, την οποία θεωρεί ως ενάντια στην κοινωνική ειρήνη με μοναδικό σκοπό να δυσφημήσει τους «θεσμούς του κράτους και να δημιουργήσει χάος στη χώρα».

Προσθέτει δε ότι μπροστά σε αυτή την «επαίσχυντη αντίληψη»  ο Τ/κ ηγέτης διατηρεί «τα νόμιμα δικαιώματά του» εναντίον της συντεχνίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε αποκλειστικές δηλώσεις στην Ντιαλόγκ, ο κ. Σουτζούογλου συνόψισε ως εξής τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η «κυβέρνησή» του αναφέροντας ότι:

1) Οι μειωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα συμπεριλαμβάνουν τον Μάρτιο, θα δημοσιευτούν στην «επίσημη εφημερίδα» κατά τις προσεχείς ημέρες και θα γίνουν οι εισπράξεις σε αυτό το πλαίσιο. Μετά τον Μάρτιο θα περάσουν στην εφαρμογή τιμών με την «ψηλή αύξηση». 

2) Ο «υπουργός οικονομικών» Σουνάτ Ατούν είναι στο πόστο του αυτή την στιγμή και υπό την δική του ευθύνη βρίσκονται οι ρυθμίσεις σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.

3) Δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η στάση εργασίας της συντεχνίας των υπαλλήλων στην «αρχή ηλεκτρισμού» (El-Sen) και το κατά πόσον θα πληρωθούν τους μισθούς τους οι συμμετέχοντες στην στάση εργασίας.

4) Δεν υπάρχει σκέψη ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρισμού. Τεχνοκράτες θα αξιολογήσουν την πρόταση που υπέβαλε στο θέμα αυτό η εταιρεία Karadeniz Holding.

5) Δεν θα υπάρξει υποχώρηση στο θέμα του «δημοψηφίσματος» για τους «δήμους», ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί  και οι «εκλογές» θα διεξαχθούν μέσα στον Νοέμβριο.

6) Θα «νομιμοποιηθούν» τα τυχερά παιχνίδια για να αυξηθούν τα έσοδα. Επιπλέον, θα αυξηθούν τα τέλη στους «τίτλους ιδιοκτησίας» και θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση πιστωτικής κάρτας στο ψώνισμα.

Απεργία και στο «τμήμα εργασίας»

Απεργία πραγματοποιείται σήμερα και στο «τμήμα εργασίας» με την συμμετοχή 4 συντεχνιών. Ο πρόεεδρος της μεγαλύτερης συντεχνίας KTAMS, Γκιουβεν Μπενγκιχάν διερωτήθηκε πως αφού το «κράτος» λέει πως χρήματα δεν υπάρχουν συνεχίζουν να γίνονται τόσες προσλήψεις στο «δημόσιο».