Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το Κυπριακό Kέντρο για την Xερσαία και Θαλάσσια ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS

(Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security) εγκαινιάζουν σήμερα στη Λάρνακα η Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Το εκπαιδευτικό κέντρο που ανεγέρθηκε με κονδύλια από τις ΗΠΑ ύψους γύρω στα πέντε εκατομμύρια. Είναι ωστόσο κυπριακής ιδιοκτησίας και μετά την ανέγερσή του θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και άλλες χώρες με τις οποίες η Κύπρος συνεργάζεται στενά.

Το κέντρο CyCLOPS θα παρέχει εκπαίδευση σε κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου αλλά και γειτονικών χωρών σε ζωτικούς τομείς περιφερειακής ασφάλειας όπως: Συνοριακούς ελέγχους, ασφάλεια συνόρων, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους σε ξηρά και θάλασσα, διαχείριση επικίνδυνων υλικών όπως χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά σε ειδικό εργαστήριο αλλά και την κυβερνοασφάλεια.  

Στον χώρο του κέντρου θα υπάρχουν εμπορευματοκιβώτια για ειδική εκπαίδευση για το πώς ελέγχεται ένα container ship. Συγκεκριμένα, στο «Ship in a Βox», θα γίνεται εκπαίδευση για τα διάφορα στάδια ελέγχου, όπως όταν υπάρχουν πληροφορίες ότι κοντέινερ έχουν παράνομο υλικό, θα υπάρχουν κινητά μηχανήματα για ανίχνευση στα οποία θα εκπαιδευτούν άτομα να τα χρησιμοποιούν αλλά θα μπορεί να γίνει επίσης, εκπαίδευση της ομάδας τελωνείου και αστυνομίας για το πώς προσεγγίζεται τέτοιο επικίνδυνο φορτίο. Το εκπαιδευτικό κέντρο περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο χημείας/βιολογίας για εκπαιδευτικό σκοπό, αίθουσες εκπαίδευσης, βοηθητικούς χώρους, χώρο επιθεώρησης οχημάτων κ.α. Θα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων.