Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ομάδα μαθητών του G C School of Careers Λευκωσίας θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο Χιούστον μαζί με το ρομπότ που κατασκεύασαν. Η ενασχόληση μαθητών με την ρομποτική αυξάνεται καθημερινά στην Κύπρο με απτά πια αποτελέσματα. Τόσο οι μαθητές του GC School με τον καθηγητή τους Ανδρέα Σιάνο όσο και ο Σταύρος Χαραλάμπους που είχε την έμπνευση για διδασκαλία της ρομποτικής στα σχολεία, μίλησαν στο «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1.

Η ρομποτική στα σχολεία

Την δική της ξεχωριστή θέση στο κυπριακό γίγνεσθαι αποκτά χρόνο με τον χρόνο η ρομποτική, με το ενδιαφέρον να παρουσιάζεται διαρκώς αυξημένο. Σχολεία, καθηγητές και μαθητές, ανταποκρίνονται στο «κάλεσμα» της εποχής, με τον ιδρυτή μιας καινοτόμας για τον τόπο ιδέας, να μοιράζεται στον ΑΝΤ1 το μεγαλεπήβολο όραμα του.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο ιδρυτής του Achievement Foundation for Talented& Gifted Youth, Σταύρος Χαραλάμπους, το όραμα του οποίου ξεκίνησε από πέρσι να παίρνει σάρκα και οστά. Φέτος, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, η ικανοποίηση του είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την περσινή χρονιά, τέσσερις μαθητές από το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Επίτευγμα», δίδαξαν σε περίπου 40 καθηγητές, σε 12 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. 

Κατά την τρέχουσα Ακαδημαϊκή χρονιά, αυτοί οι καθηγητές, δίδαξαν με την σειρά τους τους μαθητές των σχολείων τους, και όλοι συμμετείχαν στον μεγάλο διαγωνισμό Ρομποτικής τον Μάρτιο στην Λευκωσία. «Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στην Κύπρο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλάμπους.

Σημείωσε ότι από την δική τους πλευρά, παρείχαν όλο αυτό το διάστημα την απαραίτητη τεχνολογική υποστήριξη στα σχολεία, για να μπορέσουν, όπως και έγινε, να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. «Έζησαν μια μοναδική εμπειρία τα παιδιά, δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, αναφερόμενος στις εμπειρίες που βίωσε.

«Στόχος του χρόνου να μεγαλώσει το πρωτάθλημα, με τις συμμετοχές να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν, όπως το υπολογίζουμε» συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, μιας και ήδη επικοινωνούν μαζί του αρκετά σχολεία, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή.

Ενδεικτικό της απήχησης του διαγωνισμού, το γεγονός ότι μια αποστολή που συμμετείχε στον διαγωνισμό του Μαρτίου, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Houston των ΗΠΑ τον μήνα που διανύουμε.


Μαθητές του G C School of Careers στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Χιούστον

Οι μαθητές του G C School of Careers Λευκωσίας Ανδρέας Λεωνίδου, Χρίστος Θεοφάνους και Μάριος Σταυρινού που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο Χιούστον φιλοξενήθηκαν στον ΑΝΤ1 μαζί με τον καθηγητή τους Ανδρέα Σιάνιο. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στο Χιούστον των ΗΠΑ στις 20-23 Απριλίου. 

«Σκοπός ήταν να εντάξουμε τα παιδιά στο χώρο της ρομποτικής», σημείωσε αρχικά ο Καθηγητής τους.

Για το σκεπτικό αλλά και τις λειτουργίες του ρομπότ που κατασκεύασαν μίλησαν οι μαθητές. 

Το συγκεκριμένο ρομπότ μπορεί να μαζεύει αντικείμενα και να τα τοποθετήσει σε συγκεκριμένα ράφια εξήγησαν οι μαθητές, ενώ όπως σημείωσαν χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες ομαδικής δουλείας κα συνεργασίας για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Για την κατασκευή του ρομπότ συνολικά εργάστηκαν 8 παιδιά από διάφορες ηλικίες, με αυτό ήθελαν να δείξουν ότι «τα άτομα όλων των ηλικιών είναι ευπρόσδεκτα στην οικογένεια της ρομποτικής», ανέφερε ο μαθητής Μάριος Σταυρινού. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, Ανδρέας Σιανιός στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στις ΗΠΑ θα υπάρχουν 160 ομάδες από όλο τον κόσμο. 

«Ευελπιστούμε να έρθουμε πίσω γεμάτοι εμπειρίες και να τις μοιραστούμε με τον κόσμο, θέλουμε να γίνουμε πηγή έμπνευσης», ανέφερε ο Καθηγητής. 

Οι μαθητές μοιράστηκαν την εμπειρία τους όπως την βίωσαν μέσα από το διαγωνισμό. 

«Το ξεχωριστό και το μοναδικό κομμάτι του διαγωνισμού είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία, γνωρίζουμε καινούρια άτομα», σημείωσε μαθητής ο Ανδρέας Λεωνίδου.

«Μέσα από τον διαγωνισμό είναι πολύ σημαντική η κοινωνικοποίηση», ανέφερε ο μαθητής  Χρίστος Θεοφάνους. 
«Από τον διαγωνισμό μάθαμε να είμαστε μια οικογένεια», ανέφερε ο μαθητής  Μάριος Σταυρινού. 
 

https://player.vimeo.com/video/696071855?h=15dae8751e&badge=0&autopause=0&player_id=0&app_id=58479