Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επ’ ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η κοινή εκδήλωση γυναικείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων με σύνθημα «Στον δρόμο για την Ισότητα». Όχημα της εκδήλωσης αποτέλεσε το «Λεωφορείο της ισότητας», στο οποίο επέβαιναν εκπρόσωποι των οργανώσεων προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα που συνέταξαν.  

*Φωτογραφίες: Mattpress

 

Η κινητοποίηση στηριζόταν από τις οργανώσεις: Γυναικείο Κίνημα Π.Ο.Γ.Ο., Γυναικεία Οργάνωση Δημοκρατικού Συναγερμού (Γ.Ο.ΔΗ.ΣΥ.), Γυναικεία Οργάνωση Δημοκρατικού Κόμματος (Γ.Ο.ΔΗ.Κ.), Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, Γυναικείος Όμιλος «Πρωτοπορία», Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο.), Κ.Ο.Γ.Ε.Ε., Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., Δ.Ε.Ο.Κ., Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (Σ.Π.Α.Β.Ο.).

 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν από κοινού οι προαναφερθείσες οργανώσεις, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και των αιτημάτων των γυναικών της Κύπρου, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων επιβιβάστηκαν το πρωί της Τρίτης στο «Λεωφορείο της ισότητας», το οποίο ξεκίνησε από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ και επέδωσε κοινό ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Πρόεδρο της Βουλής, σε αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΕΛΑΜ, στην Επίτροπο Ισότητας και σε εκπρόσωπο του Υπουργού Δικαιοσύνης. Στις Επαρχίες το κοινό ψήφισμα επιδόθηκε στους δημάρχους των κατά τόπους πόλεων από εκπροσώπους όλων των οργανώσεων, αναφέρεται.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά την παραλαβή του υπομνήματος, δήλωσε ότι «ο δρόμος για την ισότητα είναι ακόμη μακρύς». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό οι γυναίκες να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Οι γυναίκες θα πρέπει να προστατευθούν γιατί -μαζί με τα παιδιά- αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα ενός πολέμου, μιας πανδημίας ή μιας οικονομικής δυσπραγίας, τόνισε.

 

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, η οποία παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας το υπόμνημα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό θα μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος είναι «πολύ ευαισθητοποιημένος» σε θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Επιπρόσθετα, η κ. Παρισινού σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με τις αυξημένες θέσεις που έχουν πάρει γυναίκες σε καίρια πόστα, αναφέροντας ως παραδείγματα το ότι το 50% των Επιτρόπων είναι γυναίκες, καθώς και τον αυξημένο αριθμό συμμετοχής των γυναικών στις προεδρίες και στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.

 

«Ένα άλλο μεγάλο βήμα της Κυβέρνησης είναι η σημαντική μείωση του χάσματος των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το 2012 το ποσοστό ανερχόταν στο 15,6%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 10,1%, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κυμαίνεται στο 14%, πράγμα που κατατάσσει την Κύπρο στην έβδομη θέση», κατέληξε η κ. Παρισινού.

Συνεχίζεται ο αγώνας, τονίζεται στο Υπόμνημα

Στο υπόμνημά τους, οι συμμετέχουσες οργανώσεις δηλώνουν ότι συνεχίζεται ο αγώνας των Κυπρίων γυναικών για άρση της κοινωνικής αδικίας, της έμφυλης βίας, της σωματεμπορίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, των σεξιστικών στερεότυπων αντιλήψεων για τη γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία.

 

Προστίθεται ότι οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα τους για κατοχύρωση του δικαιώματός τους να ορίζουν το σώμα τους, για να πάρουν τη θέση που δικαιούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και για να καθορίζουν από κοινού με τους άντρες το παρόν και το μέλλον της Κύπρου.

 

Οι οργανώσεις διεκδικούν τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας, που θα συνενώσει όλες τις υφιστάμενες δομές και θεσμούς και θα έχει διοικητική δομή και εκτελεστική εξουσία. Ακόμη, ζητούν την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και στον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών και δημιουργία παρατηρητηρίου υπό την Ενιαία Αρχή Ισότητας.

 

Στα αιτήματα των συμμετεχουσών οργανώσεων συμπεριλαμβάνεται η ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για άρση της ανεργίας, της ανισομισθίας, της μερικής απασχόλησης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η επέκταση της άδειας μητρότητας, η κατάρτιση σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας, και βελτιώσεις στον νόμο για την άδεια πατρότητας.

 

Στο υπόμνημα τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων κ.ά., που να στηρίζουν την εργαζόμενη οικογένεια, να είναι προσβάσιμες, προσιτές, ποιοτικές και επαρκείς ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία τέτοιων κοινωνικών υποδομών και παράλληλα να εφαρμοστεί σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας για βρέφη, νήπια και παιδιά δημοτικού, των χαμηλόμισθων οικογενειών.

 

Ακόμη, ζητείται ο καταρτισμός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Όλων των Μορφών Βίας Κατά των Γυναικών, καθώς και η ενίσχυση και επέκταση των υφιστάμενων καταφυγίων για τη φιλοξενία γυναικών-θυµάτων βίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα που βιώνει την έμφυλη βία θα μπορεί να βρει ένα χώρο προστασίας και στήριξης.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών με τη λειτουργία χώρου θυμάτων βίας, να αναβαθμισθεί το σύστημα υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια και να καλυφθούν οι ανάγκες, ιδιαίτερα στα γυναικολογικά τμήματα.

 

Επιπρόσθετα, ζητείται η κατοχύρωση και ο σεβασμός στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας, η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας για την καλλιέργεια μιας συλλογικής συνείδησης ισότητας, η ένταξη της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, η οποία να είναι περιεκτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά προσανατολισμένη σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας, καθώς και η θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, σε σχέση με την εικόνα που προάγουν για τη γυναίκα και η ανάληψη δέσμευσης για καταπολέμηση των αναχρονιστικών στερεότυπων.