Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κληροδότημα για τις επόμενες γενιές χαρακτηρίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

«Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις οικονομικών και άλλων πόρων και θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Οι νέοι Δήμοι αποκτούν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ευελιξία και αυξημένες αρμοδιότητες», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας. 

«Τώρα έχουμε μπροστά μας την επόμενη μέρα που λέγεται μεταβατική περίοδος. Που πρέπει αυτά τα οποία σήμερα ψηφίστηκαν να μορφοποιηθούν, για να έχουν οι πολίτες όλοι ενώπιον τους το 24 τους νέους σχηματισμούς ολοκληρωμένους», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. 

Στην πλειοψηφία τους οι τοπικοί άρχοντες και ειδικά οι κατά τόπους Δήμαρχοι χαιρέτησαν τη μεταρρύθμιση, με τα κόμματα να διεκδικούν το μερίδιό τους στην επιτυχία. 

«Χθες στείλαμε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία. Ότι συνεργαζόμενοι σε μια εθνική συνεννόηση φέρνουμε θετικά αποτελέσματα για τον τόπο. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Είναι αυτές που προσθέτουν αξία στην κοινωνία και τους πολίτες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

«Πάντοτε το ΑΚΕΛ διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση. Το γεγονός ότι τόσο στην προηγούμενη βουλή όσο και στην παρούσα βουλή την προεδρία της επιτροπής εσωτερικών κατείχαν βουλευτές του ΑΚΕΛ προηγουμένως η Ελένη Μαύρου και τώρα ο Άριστος Δαμιανού, κατά γενική ομολογία από όλους διαδραματίσαμε συγκεκριμένο, εποικοδομητικό και πολύ συγκεκριμένο ρόλο», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Έχουμε κάποιες επιφυλάξεις αλλά αν δούμε τη μεγάλη εικόνα θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει αρκετούς στόχους τους οποίους είχαμε θέσει», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Βύρας.

«Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα για τις συνενώσεις κοινοτήτων με δήμους και ιδιαίτερα σε περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού. Έχουμε έντονες αντιδράσεις από χτες από κοινότητες», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομιλίδης. 

Πολλές ωστόσο είναι οι αντιδράσεις και τα αιχμηρά σχόλια, ενώ στην επαρχία Πάφου ετοιμάζονται ακόμα και να κινηθούν νομικά. 

«Δυστυχώς, παρά τις ξεκάθαρες και επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις, των Δημάρχων Λευκωσίας και Στροβόλου, τελικά φαίνεται να υπερίσχυσαν άλλες επιλογές ή/και προτεραιότητες σε σχέση με τον Δήμο Στροβόλου», ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.  

«Οι τελικές ρυθμίσεις και επιλογές που προκρίθηκαν δημιουργούν ερωτηματικά. Αντί των ορθότερων λύσεων, επικράτησαν κάποιες προσωπικές σκοπιμότητες ή και κομματικά συμφέροντα», δήλωσε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.  

«Αυτό που μεθόδευσαν κάποιοι, σίγουρα δεν υπηρετεί το γενικό συμφέρον του τόπου μας. Αυτά τα λέω χωρίς ίχνος προσωπικού συμφέροντος αλλά γιατί προσωπικά άκουσα και αντιλήφθηκα πως έδρασαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα», δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος.  

«Θα εξετάσουμε την πιθανότητα να κινηθούμε νομικά, επειδή θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση, εκτός από αντιδημοκρατική είναι και αντισυνταγματική», είπε ο Κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος. 

Η περιοχή Λαόνας Ακάμα που περιλαμβάνει 13 συνολικά κοινότητες μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς έχουν κηρύξει ανεπιθύμητα τα κόμματα που ψήφισαν το διαμελισμό τους ανάμεσα στους Δήμους Ακάμα και Πόλεως Χρυσοχούς και του συμπλέγματος Γιόλου.