Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τα καραβάνια προσφύγων από την εμπόλεμη Ουκρανία, που εδώ και οκτώ ημέρες διασχίζουν τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας, υπολογίζεται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, πως ίσως αγγίξουν τα επτά εκατομμύρια, εάν ο πόλεμος δεν τερματιστεί σύντομα. 

Πρώτη χώρα υποδοχής η Πολωνία. 

Με την πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο, Irena Lichnerowiczh Augustyn, να δηλώνει αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ότι «η κατάσταση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη και περίπλοκη, και τα πολωνικά σύνορα. Φυσικά, όπως είπατε και εσείς, δεν είναι μόνο τα πολωνικά σύνορα, αλλά και άλλες χώρες. Άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά αυτή τη στιγμή την Ουκρανία, και περνούν τα σύνορα με την Πολωνία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία και Σλοβακία. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβα λίγο πριν έρθω στον σταθμό σας, ο αριθμός στην Πολωνία έχει αγγίξει τις 575.000 πρόσφυγες, από την πρώτη ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής.  Λίγο-πολύ μπορούμε να μιλούμε για ένα αριθμό 90-100.000 χιλιάδες την ημέρα». 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Ευρώπη, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, η Πρέσβειρα της Πολωνίας,  αναλύει το πλάνο διαχείρισης των προσφυγικών ροών, που έχει αναπτύξει η χώρα της, έχοντας ήδη στήσει περισσότερα από 25 σημεία υποδοχής στη μεθόριο, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην εκπληκτική, όπως την χαρακτηρίζει, ανταπόκριση και κινητοποίηση του πολωνικού λαού. 

 «Ο πολωνικός λαός παίρνει αυτοκίνητα, λεωφορεία, ταξιδεύει στα σύνορα και μεταφέρει όλα τα είδη ανάγκης, ρούχα, φάρμακα. Επιπλέον, παίρνουν ανθρώπους στα σπίτια τους. Ανοίγουν τα σπίτια τους», σημείωσε η Πρέσβειρα.

Ερώτηση:

- Προσφέρετε, δηλαδή, στέγαση/καταφύγιο στους πρόσφυγες, μέσα στα σπίτια σας αυτή τη στιγμή; 

Irena Lichnerowiczh Augustyn

- Ακριβώς. Υπάρχουν, βεβαίως, οι χώροι που οργανώνει η Κυβέρνηση, όπως είπα ήδη αυτά τα κέντρα υποδοχής, αλλά πέραν αυτού είναι η αντίδραση του λαού. Η αντίδραση των Πολωνών, του κάθε Πολωνού ξεχωριστά. Προσπαθεί ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί ώστε αυτοί οι άνθρωπο να αισθανθούν άνετα, σαν στο σπίτι τους. Αυτό είναι εκπληκτικό. 

Η Πρέσβειρα της Πολωνίας καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζει ως πράξη βαρβαρότητας, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Αναδεικνύει την ενότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη τον πόλεμο, ενώ δεν κρύβει και την έντονη ανησυχία της Πολωνίας για τα επόμενα βήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 «Πιστεύω ότι... ο εισβολέας, θα έλεγα, δεν πίστευε ότι οι χώρες της Ευρώπης θα έρχονται τόσο κοντά η μία στην άλλη... ότι θα είμαστε ενωμένοι στην αντίδραση και στην καταδίκη αυτού που συμβαίνει. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει τί θα συμβεί στη συνέχεια. Δεν θα ήμουν, δυστυχώς, πολύ αισιόδοξη, βλέποντας πως συμπεριφέρεται, και παρατηρώντας τις επόμενες ημέρες... δείτε σήμερα τους βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο... όλα αυτά είναι πολύ τραγικά.  Νομίζω πως είναι δεδομένο το ιμπεριαλιστικό όραμα του Ρώσου Προέδρου και δείχνει να θέλει να πάει πίσω στους καιρούς, όταν εγώ ήμουν μικρή, στο Σιδηρούν Παραπέτασμα, στον διαχωρισμό, αυτό τον ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό κομμάτι της Ευρώπης, η οποία έκανε τα πάντα για να μην επιστρέψει εκεί, έκανε τα πάντα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά η πρέσβειρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Πρέσβειρας της Πολωνίας στον ΑΝΤ1 θα μεταδοθεί αύριο στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι».

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Πρέσβειρας Πολωνίας στον ΑΝΤ1: