Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» Ρώσους αθλητές διεθνώς, ενώ παράλληλα μεταφέρονται αθλητικές διοργανώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν σε ρωσικό έδαφος και πληθώρα χορηγών ακυρώνει συμφωνίες που σχετίζονται με ρωσικά συμφέροντα.

 

Στο ποδόσφαιρο, η Σουηδία και η Πολωνία, αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία για τα πλέι οφ του Μουντιάλ 2022, ενώ ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ «μετακόμισε» από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι.

 

Σε μία ύστατη προσπάθεια να μην καταρρεύσει η διαδικασία πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η FIFA ανακοίνωσε ότι υποχρεώνει τη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ρωσίας να αγωνίζεται σε ουδέτερο έδαφος και με ουδέτερη σημαία, λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Παράλληλα, η διεθνής συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η ανάρτηση της ρωσικής σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ επιφυλάσσεται «για περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας πιθανής αποβολής από τις διοργανώσεις», όπως αναφέρεται.

 

Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος, αυτή τη φορά για την UEFA, είναι και η συνεργασία με την Gazprom, η οποία θα εξετασθεί την επόμενη εβδομάδα από την εκτελεστική επιτροπή. Πρόκειται για ένα συμβόλαιο η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 

Τέλος, οι ρωσικές ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έδρα τους σε διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

 

Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ένα ακύρωσαν το Γκραν Πρι του Σότσι, επτά μήνες πριν την διεξαγωγή του. Το Σότσι είναι ένα συμβολικό μέρος της ρωσικής «ήπιας δύναμης» στον αθλητισμό, με τη διοργανώτρια πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 να φιλοξενεί το ρωσικό Γκραν Πρι από εκείνη την χρονιά.

 

Τη ματαίωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κολύμβησης εφήβων/νεανίδων, που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Καζάν τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η FINA, λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η διεθνής ομοσπονδία υγρού στίβου προσθέτει ότι δεν πρόκειται να διοργανώσει καμία μελλοντική εκδήλωση στη Ρωσία, «εφόσον η σοβαρή κρίση συνεχίζεται», παραπέμποντας στο μέλλον τις αποφάσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα, που επίσης έχει ανατεθεί στο Καζάν και είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποπέμφθηκε από την θέση του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF), όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η ακύρωση του Γραν Σλαμ του 2022, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας (20-22 Μαΐου).

 

Η συνήθως απρόθυμη να σχολιάσει ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προέτρεψε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να ακυρώσουν ή να μεταφέρουν οποιαδήποτε εκδήλωση προγραμματίζεται στην Ρωσία ή στη Λευκορωσία. Ζητά επίσης να μην υψωθούν οι σημαίες των δύο αυτών χωρών και να μην ακούγονται οι εθνικοί ύμνοι τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (FIS) ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των αγώνων της στην Ρωσία μέχρι το τέλος της σεζόν «προς το συμφέρον της ασφάλειας όλων των συμμετεχόντων», όπως αναφέρθηκε στην σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, η Διεθνής Ομοσπονδία Διάθλου (IBU) απαγόρευσε την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τις σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Η ουκρανική σημαία θα υψώνεται κατά την διάρκεια εκδηλώσεων προς τιμήν της ουκρανικής ομάδας», πρόσθεσαν οι διοικούντες την IBU.

 

Επίσης, οι τέσσερις μεγάλοι πυγμαχικοί φορείς (IBF, WBC, WBA και WBO), ανακοίνωσαν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου ότι δεν θα διεξαχθούν πρωταθλήματα στην Ρωσία. «Σε μια εποχή που ο κόσμος ζητά κατάπαυση του πυρός, οι οργανώσεις μας αποφάσισαν να μην επιτρέψουν πρωταθλήματα στη Ρωσία. Ενώ αυτός ο πόλεμος έβαλε τέλος στην πυγμαχία στην Ουκρανία, οι οργανώσεις μας δεν θα επιτρέψουν αγώνες στην Ρωσία μέχρι περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

 

Τέλος, τη φωνή της με εκείνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ), η οποία καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποφάσισε να κατεβάσει από τους ιστούς της τις σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία.