Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιγαντιαία επιχείρηση ώστε να διαπιστωθεί ότι όλοι οι Κύπριοι που παραμένουν στην εμπόλεμη Ουκρανία είναι ασφαλείς, έστησε το Υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Πρεσβεία της χώρας μας στο Κίεβο έκλεισε προσωρινά και για λόγους ασφάλειας. 

«Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο. Το Υπουργείο καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα όπως παραμείνουν στις οικίες τους, ή σε ασφαλή καταφύγια ή/και σε άλλους ασφαλείς χώρους, έως ότου επανεκτιμηθεί η κατάσταση για να καταστεί εφικτή η ασφαλής μετακίνησή τους», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε σχετική ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συγκάλεσε το πρωί έκτακτη σύσκεψη της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής, η οποία αποφάσισε την ενεργοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης Εστία, το οποίο προνοεί την οργανωμένη υποδοχή, φιλοξενία και επαναπατρισμό αμάχων. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 αρμόδια πηγή, τη δεδομένη στιγμή κρίνεται ως πολύ δύσκολη η διαφυγή των περίπου 85 ατόμων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων Κύπριοι υπήκοοι, Ουκρανοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται στη χώρα τους αυτή την περίοδο, καθώς επίσης και Ουκρανοί που έχουν οικογένεια στην Κύπρο, και ως εκ τούτου δικαιούνται να έρθουν στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι η χερσαία αναχώρηση, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει τώρα, αφού η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη, επειδή υπάρχει κίνδυνος καθοδόν προς τα σύνορα να δεχθούν επίθεση, από τους εισβολείς ή και Ουκρανούς, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση εξοπλίζει τους πολίτες ώστε να μπορούν να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. 

Οι Κύπριοι που βρίσκονται στην Ουκρανία καλούνται να επικοινωνούν με το κέντρο διαχείρισης κρίσεως του Υπουργείο Εξωτερικών στο 23 801000, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, με σκοπό να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τις προθέσεις τους και να τους δοθεί καθοδήγηση. 

Καλούνται, επίσης, να δηλώσουν τα στοιχεία τους, μέσω εγγραφής τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy 

Κραυγή απόγνωσης 

Με την αγωνία και την απόγνωση να αποτυπώνονται στον τόνο της φωνής της, η Βίρα Μασλούκ, μιλάει στον ΑΝΤ1 για τις προσπάθειες της οικογένειας της να διαφύγει από την Ουκρανία και να περάσει στην Πολωνία. 

«Χαμός, τα μωρά, όλα. Μείναμε χωρίς φαγητό. Στα βενζινάδικα δεν έχει φαγητό. Καρτερούσα τέσσερις ώρες σειρά να αγοράσω φαγητό και μου είπανε ότι έλειψαν. Έλειψαν και τα λουκάνικα και τα χάμπουργκερ, δεν έχει τίποτα από φαγητό», εξήγησε.  

Η Βύρα και η οικογένεια της βρίσκονται στο αυτοκίνητο για περισσότερες από πενήντα ώρες αφού καταφέρνουν και διανύουν μόλις μερικά μέτρα ανά ώρα. 

«Χθες βράδυ πέρασε μια γυναίκα και είπε ότι χθες το βράδυ περίμεναν 5000 άτομα να περάσουν με τα πόδια και τα αυτοκίνητα. Την ώρα που ήρθαμε εμείς ήταν 15 χιλιόμετρα σειρά αυτοκίνητα. Έρχονται πολλά αυτοκίνητα από το Κίεβο, από τις άλλες επαρχίες», σημείωσε ο Ρουσλάν Μασλούκ, Ουκρανός και πρώην κάτοικος Κύπρου.  

«Τα αυτοκίνητα δεν κυλούν. Σήμερα όλη μέρα προχωρήσαμε 300 μέτρα.  Από την Πέμπτη η ώρα 7 ήρθαμε εδώ. Έπαθα πανικό, δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Άλλοι λένε ότι έχουμε ακόμη 3 χιλιόμετρα, άλλοι 4 χιλιόμετρα», ανέφερε η Βύρα Μασλούκ. 

Μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει από την Ουκρανία στην Πολωνία περίπου εκατό χιλιάδες Ουκρανοί, ενώ χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στη Σλοβακία, στη Μολδαβία, στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία.