Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λεπτές οι ισορροπίες στην Ουκρανία μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, με τη δύση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να στρέφει την προσοχή της στη λήψη περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Είναι όμως η δίοδος των κυρώσεων αποτελεσματική και αρκετή για αποκλιμάκωση της κρίσης που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία;

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ότι οι οικονομικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας είναι αρκετά σημαντικό μέτρο, ωστόσο αυτό δεν φτάνει για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Αφού καταδίκασε τις ενέργειες που γίνονται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας, σημείωσε ότι υπάρχει έντονη ανάγκη για διεξαγωγή διπλωματικής εκστρατείας, της οποίας υποστηρίζει ότι πρέπει να ηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Δεν θεωρώ ότι η άσκηση των ίδιων πολεμικών μέσων μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης. Υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή διπλωματική εκστρατεία και περιμένω από την ΕΕ να αναλάβει τα ηνία, πρέπει να δούμε ενέργειες πέραν των κυρώσεων», υπογράμμισε. 

Έπειτα, εξήγησε ότι οι κυρώσεις από πλευράς ΕΕ λήφθηκαν από το 2014, ενώ ανανεώνονται και ενισχύονται ανά κατά χρονικά διαστήματα και θα πρέπει, κατά την άποψη του, παράλληλα με αυτό το μέσο να υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία για επίλυση της κρίσης όπως αυτή εξελίσσεται.

Σοβαρές συνέπειες και για την Ευρώπη 

Σοβαρότατες συνέπειες στην Ευρώπη και όχι μόνο βλέπει ο Νίκος Χριστοδουλίδης με «φόντο» την κατάσταση στην Ουκρανία. Επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και την Κυπριακή Δημοκρατία. 

«Θεωρώ ότι όσα εξελίσσονται στην Ουκρανία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς Κύπρου, γιατί υπάρχουν θέματα άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος», εξήγησε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ενέργεια καθώς επίσης και στην προοπτική ανάδειξης της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη. 

«Είναι σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη της περιοχής ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Όσον αφορά την Τουρκία, η οποία επιχείρησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις της με την Ρωσία και την Ουκρανία, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνέχιση της κρίσης είναι κάτι που ενδεχομένως στρέψει την προσοχή της Δύσης στη σημασία που κατέχει η χώρα στην περιοχή.