Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρωσική τορπίλη στις παγκόσμιες αγορές, πετρελαίου, φυσικού αερίου, στις χρηματαγορές, καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. 

Στις διεθνείς αγορές, τo πετρέλαιο εκτοξεύτηκε 5%, όπως και οι τιμές του φυσικού αερίου στο 5,39%, με το Brent να ξεπερνά τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, και να φθάνει τα 105, τόσο στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά, όσο και στις ασιατικές αγορές. 

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί πάνω από τα 110 με 120 δολάρια το βαρέλι, δείχνοντας ότι ο εφιάλτης των δυο και πλέον ευρώ στην αμόλυβδη βενζίνη είναι πραγματικός. 

«Βλέπουμε να ακολουθείται το σύνηθες μοτίβο των αγορών: Η τιμή του χρυσού ανεβαίνει, πάνω και τα κυβερνητικά ομόλογα, η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Και αυτό που πέφτει, είναι οι αγορές μετοχών, με την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια», σχολίασε ο αναλυτής Baader Bank.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας περίπου το 35% των αναγκών της. 

Οι τιμές σήμερα στο αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση γύρω στο 46%, ενώ πριν από λίγο στην Ολλανδία η μεγαβατωρα, διαπραγματευόταν στα 140 ευρώ, από 72 έως 80 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες ημέρες. 

«Εάν οι κυρώσεις επηρεάσουν τις συναλλαγές πληρωμών, τις ρωσικές τράπεζες και πιθανώς επίσης την ασφάλιση που καλύπτει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές στον εφοδιασμό», ανέφερε ο Αναλυτή της Commerzbank, Κάρστερν Φρίτς. 

Οι αυξήσεις στην ενέργεια, κτυπούν συναγερμό στα οικονομικά επιτελεία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς το πλήγμα θα είναι βαρύ, σε μια περίοδο κατά την οποία, το κόστος στον ηλεκτρισμό οδηγείτο σε αποκλιμάκωση. 

Δεν αποκλείεται, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στα κράτη μέλη τη συνέχιση της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι ανησυχίες για σιτάρι

Τα κακά νέα αρχίζουν, αλλά ωστόσο δεν εξαντλούνται, στην ανοδική πορεία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

Ακόμα πιο έντονες είναι οι ανησυχίες για σοβαρές συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, με την εκτόξευση της τιμής των σιτηρών. Που θα οδηγήσουν σε αλυσιδωτές αυξήσεις στο ψωμί, στα ζυμαρικά και σε όλα τα είδη αρτοποϊας και ζαχαροπλαστικής. 

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν, σήμερα, σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας, ενώ τα χαμηλά αποθέματα σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες, εντείνουν τις ανησυχίες, για ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων. 

Στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσής στην ευρωπαϊκή αγορά, το σιτάρι άγγιξε, την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ τον τόνο στην Euronext. 

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν, πάντως, όχι μόνο οι τιμές των σιτηρών, ίσως ούτε και η διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, και η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, η οποία θα εκτινάξει ακόμα πιο πάνω τις τιμές, τόσο του σιταριού, όσο και της σόγιας και του καλαμποκιού. Αφού, Ρωσία και Ουκρανία, μαζί κατέχουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και 19% των εξαγωγών αραβόσιτου. 

Εκτόξευση και της τιμής των μετάλλων σημειώθηκε σήμερα. 

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για τις προμήθειες αλουμινίου από τη Ρωσία, έχουν οδηγήσει την τιμή του στο υψηλό ρεκόρ των 3.449 δολαρίων τον τόνο, με την αύξηση στο 21% από τις αρχές του έτους. 

Κόκκινο στα χρηματιστήρια

Σε βαθύ κόκκινο κινήθηκαν σήμερα όλα τα χρηματιστήρια. 

Από τις ασιατικές αγορές που άνοιξαν τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα, στην ηπειρωτική Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στην Αυστραλία. 

Στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Το χρηματιστήριο της Μόσχας, σημείωσε βουτιά 14 τοις εκατό, με την πτώση των μετοχών των κολοσσών φυσικού αερίου και πετρελαίου, Gazprom και Lukoil, να ξεπερνούν το 10%. 

Βουτιά και για το ρούβλι που υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Ενώ, περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν «εξανεμιστεί» σε ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες 24 ώρες.