Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισορροπίες τρόμου στην ρωσοουκρανική μεθόριο και ένα ψυχροπολεμικό παιχνίδι εξουσίας σε πλήρη εξέλιξη, να απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα. 

Επί του εδάφους, η ένταση παραμένει στο ζενίθ. 

Η Ουκρανία θρηνεί άλλο έναν νεκρό στρατιώτη της από επιθέσεις Ρώσων αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ. 

Ενώ η Μόσχα καταγγέλλει το Κίεβο ότι βομβάρδισε ρωσόφωνο χωριό στην περιοχή και ενισχύει τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς, αλλά και στη νότια Λευκορωσία, στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες τριάντα ημέρες, διέταξε μερική επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18 έως 60 ετών και καλεί τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα το έδαφος της Ρωσίας. 

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια της χώρας, πλην του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεκσέι Ντανίλοβ.

Σε επιφυλακή παραμένουν και οι χώρες της περιοχής, αλλά και οι δυτικές δυνάμεις. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ η Βρετανία υπόσχεται επιπλέον βοήθεια στο Κίεβο. 

Με τον Ουκρανό Πρόεδρο να δηλώνει ότι «οι Ουκρανοί είναι φιλειρηνικό έθνος, αλλά αν μείνουμε σιωπηλοί σήμερα, δεν θα υπάρχουμε αύριο.» 

Έτοιμος για διάλογο, αλλά…

Παρά την κλιμάκωση της έντασης και τις κινήσεις της Ρωσίας που πρόσθεσαν λάδι στην φωτιά, ο Ρώσος Πρόεδρος, σε διάγγελμά του, ισχυρίζεται ότι υπάρχει διέξοδος και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο. 

Όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, «η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή για ένα άμεσο και ειλικρινή διάλογο και έτοιμη να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις ακόμη και στα πιο περίπλοκα ζητήματα. Αλλά θέλω να επαναλάβω ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών μας, είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.» 

Η διπλωματία των κυρώσεων

Η Μόσχα σφυρίζει αδιάφορα στις οικονομικές κυρώσεις που σύσσωμη η Δύση άρχισε να επιβάλλει αλυσιδωτά εναντίον της και διαμηνύει ότι θα δώσει μια ισχυρή απάντηση. 

Η προειδοποίηση των Δυτικών πάντως σαφής. Θα υπάρξει και συνέχεια. 

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «αν η Ρωσία προχωρήσει αυτή την εισβολή, είμαστε έτοιμοι για να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία εδαφών που ανήκουν στην επικράτεια γειτονικών χωρών;» 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παγώνουν και τον διάλογο με την Μόσχα, ακυρώνοντας το ραντεβού των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και ξεκαθαρίζοντας ότι υπό τις περιστάσεις ούτε η Σύνοδος Κορυφής Τζο Μπάϊντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δυνατόν θα διεξαχθεί. 

«Χτυπήστε την οικονομία της Ρωσίας και χτυπήστε την σφοδρά», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Γενικευμένη σύρραξη;

Ουάσινγκτον, Λονδίνο και ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν την αναγνώριση, από τη Ρωσία, της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οκτώ χρόνια μετά την κήρυξη αυτονομίας, και την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός τους, ως το πρώτο βήμα για μία ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή. 

Και επιμένουν ότι ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης ελλοχεύει. 

«Κάθε στοιχείο συνηγορεί στο ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάζει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπέργκ/

Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης περί σχεδίου εισβολής, και επαναλαμβάνει τους όρους της για διπλωματική επίλυση της κρίσης. 

Το μπρα ντε φερ συνεχίζεται, όμως ενόσω καμία πλευρά δεν κηρύσσει επίσημα διπλωματικό αδιέξοδο, υπάρχει ελπίδα. 

Κόντρα Ρωσίας- ΓΓ ΟΗΕ

Η στάση της Ρωσίας, και το πολεμικό παιχνίδι στο οποίο επιμένει, εξόργισε ακόμη και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εξεμάνη και δημοσίως, κουνώντας το δάχτυλο στην Μόσχα. Στον Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε δεικτικά ο Σεργκέι Λαβρόφ. 

 «Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι μενού α λα καρτ», σχολίασε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Με τον Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκε πιέσεις από την Δύση και έκανε διάφορες δηλώσεις χθες για το τι συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία». Δηλώσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το αξίωμά του και με τις εξουσίες του, σύμφωνα με την Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.» 

Εν τω μεταξύ, σχεδόν εκατό χιλιάδες άνθρωποι από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με συνολικό πληθυσμό τριών εκατομμυρίων, έχουν ήδη μετακινηθεί σε ρωσικό έδαφος λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για υποδοχή εκατομμυρίων προσφύγων, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και η Μαριούπολη, με τις 120 χιλιάδες Ελλήνων ομογενών.