Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρωτοβουλία για μείωση των διδάκτρων για Κύπριους φοιτητές στα Βρετανικά πανεπιστήμια αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίντσεϋ Χόιλ. 

Πρόκειται για αίτημα που του έθεσε η Κύπρια ομόλογός του, Αννίτα Δημητρίου, στη συνάντηση που είχαν κατά την ιστορική πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η Αννίτα Δημητρίου παρουσίασε στον Λίντσεϋ Χόιλ και επιστολή που έλαβε από Κύπρια αριστεύσασα σε κορυφαίο Βρετανικό Πανεπιστήμιο, στην οποία γίνεται αναφορά για την κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων μετά το Brexit. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πρόεδρος της Βουλής, πρότεινε στο Βρετανό ομόλογό της όπως το θέμα διευθετηθεί μέσω της Κοινοπολιτείας. 

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τη συνεργασία που συνεχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών και στη μετά το Brexit εποχή σε πλειάδα τομέων με ειδικότερη αναφορά στους τομείς της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και του τουρισμού», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το Κυπριακό, και όπως μαθαίνει ο ΑΝΤ1, ο Λίντσεϋ Χόιλ εξέφρασε στην Αννίτα Δημητρίου, την αποστροφή που του προκάλεσε η εικόνα της σημαίας της ντροπής στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. 

Με την Κύπρια Πρόεδρο της Βουλής, να ενημερώνει τον Βρετανό ομόλογό της για την περίκλειστη Αμμόχωστο, η οποία, καθόλου τυχαία, απεικονίζεται σε γκραβούρα που του δώρισε η Αννίτα Δημητρίου. 

«Ελπίζω ότι παρά τις τρέχουσες δυσκολίες θα δούμε την Κύπρο επανενωμένη μέσω μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία λύση που θα επιτρέψει στους Κύπριους να ζουν σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας, κάτι που υποστηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των κοινοτήτων του ΗΒ. 

«Πάνω στα θεμέλια των ισχυρών αυτών δεσμών, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ανταλλαγές και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής. 

Ο Λίντσεϋ Χόιλ έφτασε χθες βράδυ στην Κύπρο και άνοιξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του, με πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Lindsay Hoyle. Η κατάλληλη στιγμή για να ανταλλάξουμε απόψεις για τις διαχρονικές σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, της διμερούς και διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, τη διασπορά, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Λίντσεϋ Χόιλ προσφώνησε το απόγευμα την Ολομέλεια της Βουλής, ως ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων που απευθύνεται στο σώμα. 

«Οι σχέσεις μας με την Κύπρο είναι τόσο ισχυρές όσο ποτέ. Διακρίνονται σε ένα πλούτο προσωπικών, θεσμικών. Είμαστε πολύτιμοι φίλοι, ζούμε ο ένας στις χώρες του άλλου, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Και έχω απόλυτη σχέση σε αυτή τη σχέση και σε αυτή τη φιλία ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλον», σημείωσε. 

Νωρίτερα είχε συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών, ενώ προτού αναχωρήσει την Πέμπτη θα περιηγηθεί στην Πράσινη Γραμμή και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. 

Η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό από το Νοέμβριο οπότε και ανέλαβε καθήκοντα.