Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τη στροφή της κυβέρνησης στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα αναλύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο που συγκάλεσε για την 1η Μαρτίου, μετά και τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

«Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες του για άρση του αδιεξόδου», δήλωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού. 

Κι ενώ στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης διχάζουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν με θετικά την προώθησή τους. Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, η αμερικανίδα Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Έρικα Όλσον, αφού επανέλαβε την στήριξη της Ουάσινγκτον στη λύση ΔΔΟ, τάχθηκε υπέρ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας θα μπορούσε να οδηγήσει τις πλευρές ξανά στο τραπέζι του διαλόγου. 

«Αμοιβαία συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε αυτό το σημείο μπορούν να καταστούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων και να θέσουν τις βάσεις για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Έχουμε δει πως αυτές οι προσπάθειες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο πλευρές με το να μοιράζονται ηλεκτρικό ρεύμα διά μέσου της νεκρής ζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κ.Δ, η ΥΦΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών κράτησε αποστάσεις, καλώντας όλες τις πλευρές όπως συμβάλουν στην μείωση των εντάσεων. Παράλληλα επανέλαβε την αμερικανική θεώρηση των πραγμάτων ως προς τον αγωγό East Med, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον από το έργο, δεν είχε ποσώς πολιτική χροιά. 

«Βασίζεται στην αφοσίωση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει προς την καθαρή ενέργεια, καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή και τις οικονομικές πραγματικότητες για το πώς θα είναι μια ενεργειακή αγορά σε 20 ή 30 χρόνια από σήμερα», είπε η Έρικα Όλσον. 

 

Ισραήλ - Τουρκία

Κλείδωσε η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χερτζογκ στην Τουρκία για τις 9 και 10 Μαρτίου. 

Για την προετοιμασία της μάλιστα, τουρκική αντιπροσωπεία, υπό τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, μεταβαινει αύριο στο Ισραήλ. 

Στόχος της Άγκυρας, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυμπανίζει εδώ και βδομάδες η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας των δυο χωρών τους... γιατί όχι και η μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι πρόθυμη να δώσει χώρο στον διάλογο με την Άγκυρα για αξιολόγηση της προοπτικής αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, παραμένει ωστόσο επιφυλακτική, αναμένοντας χειροπιαστές αποδείξεις της τουρκικής στροφής, ενώ φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα θυσιάσει τους δεσμούς της με Ελλάδα και Κύπρο στον βωμό της επισφαλούς τουρκοισραηλινής φιλίας.