Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Νέα έργα φέρνει η ομόφωνη ψήφιση του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης από την Ολομέλεια της Βουλής. Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται σχέδια για κατασκευή φθηνών οικιστικών μονάδων για να τεθούν προς πώληση ή προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑΓ, Ελένη Συμεωνίδου, τόνισε πως χθες ψηφίστηκε στη Βουλή ομόφωνα ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2022, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

Στον σχεδιασμό οικιστικών μονάδων για διάθεση προς πώληση ή ενοικίαση βρίσκεται ο ΚΟΑΓ. «Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στέγαση στους μέτρια και χαμηλά αμειβόμενους, οι οποίοι τηρούν τα οικονομικά κριτήρια που θέτονται», σημείωσε η κα. Συμεωνίδου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια 

Για να μπορεί μια οικογένεια με δύο άτομα να αγοράσει μια οικία που τίθεται προς πώληση από τον ΚΟΑΓ δεν πρέπει τα μεικτά εισοδήματα της ανά έτος να ξεπερνούν τις 48,000 ευρώ.

«Αναγνωρίζουμε πως αυτά τα κριτήρια ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους σημερινούς αριθμούς και για αυτό ακριβώς τον λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τροχοδρομήσει διαδικασία για να αυξήσει αυτούς του αριθμούς ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις στέγασης σε άτομα που ενδεχομένως έχουν κάπως υψηλότερα εισοδήματα», τόνισε η κα. Συμεωνίδου.

Διευκρίνισε πως ο ΚΟΑΓ συντηρείται από τον δικό του προϋπολογισμό και δεν λαμβάνει οποιαδήποτε επιχορήγηση από το κράτος.

Ερωτηθείσα γιατί οι τιμές που διατίθενται προς πώλησης οι οικιστικές μονάδες από τον ΚΟΑΓ είναι χαμηλότερες, σημείωσε πως αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν ανησυχία για το κέρδος και προχωρούν συνήθως στη μαζική ανέγερση κατοικιών.

«Ο ΚΟΑΓ δια νόμου δεν έχει κέρδος, οπότε εμείς ανεγείρουμε με βάση του προϋπολογισμού μας ούτως ώστε να καλύψουμε τα έξοδα μας. Τα έξοδα που έχουμε είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στην ανέγερση της κατοικίας», υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια του ημικρατικού οργανισμού.

Το σχέδιο του προσιτού ενοικίου

Μια καινοτόμο πρόταση ετοιμάζει ο ΚΟΑΓ ώστε να προσφέρεται προσιτό ενοίκιο στις ομάδες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές που υπάρχουν.

«Ξέρουμε ότι η οικονομική κρίση οδήγησε τα νοικοκυριά στο ενοίκιο. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Το σχέδιο είναι ολοκληρωμένο για να προσφέρει ενοίκιο σε προσιτές τιμές», εξήγησε η κα. Συμεωνίδου.

Στόχος του ΚΟΑΓ σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού είναι να προσφέρει μια ποιοτικά αναβαθμισμένη στέγη, κάτι που θα πετύχει με τη σωστή και προγραμματισμένη συντήρηση της, η οποία θα ενοικιάζεται σε αριθμό ατόμων που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

«Δεν θέλουμε να επιτύχουμε την πρόσκαιρη στέγαση των ατόμων που έχουν ανάγκη. Θέλουμε  να διατηρούμε ένα απόθεμα καλά διατηρημένων οικιστικών μονάδων ούτως ώστε να έχουν μεγάλη διάρκειας ζωής», υπογράμμισε καταληκτικά.