Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κουβέιτ, σηματοδοτεί το μνημόνιο συναντίληψης για τη Σύσταση Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας που υπέγραψαν ο υπουργός εξωτερικών του εμιράτου με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Ο υπουργός εξωτερικών του κράτους του Αραβικού Κόλπου, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σήμερα στη Λευκωσία, υπέγραψε και δεύτερο μνημόνιο με τον υπουργό μεταφορών Γιάννη Καρούσο, το οποίο αφορά στην προστασία της πολιτιστικής περιουσίας. 

Στην τελευταία επίσημη συνάντηση του πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντα του ως Υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στη θάλασσα. 

«Δεν είναι μόνο έκνομες αλλά έχουν και αρνητική επίδραση στις διεθνείς προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ σημείωσε με ικανοποίηση την πρόοδο στις σχέσεις των δυο χωρών. 

 «Πραγματικά βλέπουμε τώρα μια ευκαιρία για να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω τη σχέση μας κατά ένα πολύ αξιόπιστο τρόπο και είναι για αυτό δημιουργείται η Κοινής Επιτροπή Συνεργασίας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβεϊτ, Ahmed Al Sabah

Ο Κουβετιανός αξιωματούχος έγινε νωρίτερα δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη 

Eξηγήσεις State Department 

Το State Department, μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε για τις προοπτικές υλοποίησης του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, σε άτυπο έγγραφο που απέστειλε στα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας έσπευσε να εξηγήσει τη θέση του. 

Σε δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών προς την ιστοσελίδα Hellas Journal, υπογραμμίζεται η προσήλωση και στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην εμβάθυνση των περιφερειακών συνεργασιών και ειδικότερα στον μηχανισμό 3 συν 1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ωστόσο υποδεικνύει ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον προσανατολίζεται στην στήριξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. 

«Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν επίσης στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», αναφέρει το State Department. 

Διπλωματική πηγή επεσήμανε στον ΑΝΤ1 ότι και με τη δήλωση του εκπροσώπου του State Department αποσαφηνίζεται ότι το αμερικανικό non paper δεν ήταν απότοκο των εκβιασμών και απειλών της Τουρκίας. 

Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα και τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.