Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Το 2021 ήταν αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά υπό τη σκιά της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για κανένα κλάδο της οικονομίας, με την τουριστική βιομηχανία να βρίσκεται δυστυχώς, στο επίκεντρο αυτής της πανδημικής κρίσης. 

Οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας κλήθηκαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε παράξενες εποχές για τη βιομηχανία του τουρισμού. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μίλησε στο ant1.com.cy για όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος το περασμένο έτος, ενώ εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2022, στο οποίο εναποθέτουν οι ξενοδόχοι τις ελπίδες τους για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Πληρότητες μόνο τα τριήμερα 

Η εορταστική περίοδος φαίνεται ότι αποτέλεσε σε κάποιο βαθμό σανίδα σωτηρίας για την τουριστική βιομηχανία. Οι ολιγοήμερες αποδράσεις των ντόπιων στα ορεινά κυρίως, θέρετρα της χώρας μας έδωσαν κάποιες μικρές «ανάσες» στους ξενοδόχους, οι οποίοι πλήγηκαν σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία και τα μέτρα. Οι πληρότητες ωστόσο, αφορούσαν τα δύο τριήμερα και όχι όλο τον μήνα, με το συνολικό ποσοστό να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, υπήρξαν κάποιες κρατήσεις για το τριήμερο των Χριστουγέννων, αλλά και αυτό της Πρωτοχρονιάς, αφού μια μερίδα πολιτών επέλεξε να κάνει ολιγοήμερες αποδράσεις για την εορταστική περίοδο. Αριθμός ο οποίος δεν αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους τους ξενοδόχους, οι οποίοι ωστόσο κατανοούν απόλυτα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας. 

«Είναι απόλυτα κατανοητό λόγω της έκρηξης κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων. Η όλη κατάσταση δημιουργεί κάποιες συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας στον κόσμο. Κάποιοι κάνουν δεύτερες σκέψεις, ενώ αρκετοί ενδεχομένως να είναι κρούσματα ή επαφές. Άρα, εκ των πραγμάτων προχωρούν σε κάποιες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι το σκηνικό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο κ. Ρουσουνίδης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι η κινητικότητα που παρατηρείται προέρχεται κυρίως από τον ντόπιο τουρισμό, αφού ο εισερχόμενος είναι ισχνός έως και μηδαμινός. 

Την τιμητική τους έχουν τα ορεινά θέρετρα

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, το χειμωνιάτικο σκηνικό σε συνδυασμό με την εορταστική περίοδο οδηγούν τους πολίτες στα ορεινά θέρετρα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη έχουν την τιμητική τους.

 

«Είναι καλό το ότι παρατηρείται κάποια κινητικότητα, όμως κάποιες πληρότητες που παρατηρούνται αφορούν μόνο τα δύο τριήμερα και όχι την πληρότητα του μήνα, η οποία είναι πολύ χαμηλή», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δύο χρόνια πανδημία, αγώνας δρόμου για τα ξενοδοχεία 

«Χτυπημένα» από την πανδημία για δύο χρόνια τα ξενοδοχεία, εξακολουθούν να δίνουν τη δική τους μάχη για να παραμείνουν ανοικτά, κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον πλανήτη. 

«Δυστυχώς επαληθευόμαστε… Είχαμε πει από την αρχή της πανδημικής κρίσης ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετό καιρό με αυτήν την κατάσταση. Η πανδημία χτύπησε την τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο αλλά και ανά το παγκόσμιο στον μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία», σημείωσε ο κ. Φιλόκυπρος.

Έπειτα, ανέφερε ότι η στήριξη και η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα επιτρέπουν στους ξενοδόχους να ατενίζουν το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία. 

«Ευελπιστούμε ότι το 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις, την αρχή της ανάκαμψης της βιομηχανίας», υποστήριξε ο κ. Ρουσουνίδης.

Εξήγησε ότι το 2020 ήταν μια χρονιά, ουσιαστικά ως μη γενόμενη, ενώ το 2021 φαίνεται ότι έκλεισε κοντά στο 50%  του 2019, με τη βιομηχανία να λειτουργεί κυρίως το δεύτερο εξάμηνο, αφού το πρώτο αποτέλεσε συνέχεια και αντανάκλαση του 2020. 

Πρώτιστο μέλημα η ασφάλεια των πολιτών 

Μπορεί οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες να μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την πανδημία, ωστόσο ο κ. Ρουσουνίδης εξήγησε ότι πρώτιστο μέλημα για τα ξενοδοχεία είναι η ασφάλεια των πολιτών. 

Ως εκ τούτου τα καταλύματα προσαρμόζονται κάθε φορά στα διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, χωρίς εκπτώσεις στα πρωτόκολλα και στα όσα αποφασίζουν οι ειδικοί. 

Μάλιστα, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργικού, σύμφωνα με τις οποίες οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν μπορούν να γευματίσουν ή να βρεθούν στα εστιατόρια και τις καφετέριες των ξενοδοχείων, πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους.

«Δεν το έκαναν για να διαιρέσουν τον κόσμο αλλά για να διασφαλίσουν ότι όσοι επιλέξουν να διανυχτερεύσουν στις μονάδες θα νιώθουν αυτό το υψηλό αίσθημα ασφάλειας», ξεκαθάρισε ο κ. Ρουσουνίδης. 

Θετικά μηνύματα από μεγάλους τουριστικούς εταίρους 

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μεγάλοι τουριστικοί εταίροι στέλνουν θετικά και αισιόδοξα μηνύματα για την Κύπρο. 

Οι πρόσφατες επαφές του ΠΑΣΥΞΕ στο εξωτερικό φαίνεται ότι φέρνουν χαμόγελα στους εμπλεκόμενους, αφού οι εταίροι μίλησαν για την Κύπρο με εγκωμιαστικά λόγια, τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το νησί, όσο και για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφορικά με την πανδημία. 

«Φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση, υπάρχει επιθυμία και ένας υποτυπώδης προγραμματισμός όσον αφορά το πτητικό πρόγραμμα και αναλόγως των εξελίξεων της πανδημίας, είναι σε θέση να μεταφέρουν αρκετό κόσμο στο νησί μας, με στόχο το 2022 να είναι μια υποφερτή τουριστική χρονιά και τουλάχιστον καλύτερη από το 2021», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.