Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Η βρετανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες των Κυπρίων για τους αγνοούμενους από το 1974 και επικροτεί το σημαντικό έργο της Διερευνητικής Επιτροπής (ΔΕΑ), αναφέρει σε επιστολή της η Υφυπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Γουέντι Μόρτον.

Η επιστολή της Βρετανίδας Υφυπουργού αποτελεί απάντηση σε επικοινωνία της φιλοκύπριας Συντηρητικής βουλευτού Κάρολαϊν Νόουκς εκ μέρους της παροικιακής οργάνωσης «Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων» για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα.

Η κ. Μόρτον σημειώνει ότι συζήτησε το θέμα με τον αρμόδιο Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Χαρακτηρίζει δε το ζήτημα μία αναμφίβολα «πολύ ευαίσθητη πτυχή του Κυπριακού προβλήματος και πηγή βαθύ πόνου για τόσες πολλές οικογένειες».

Προσθέτει ότι η βρετανική κυβέρνηση συνδράμει τη ΔΕΑ επιτρέποντας τη λειτουργία της από βρετανικής ιδιοκτησίας τοποθεσία στη νεκρή ζώνη με ελάχιστο κόστος, καθώς και υποστηρίζοντάς την  οικονομικά, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της διενέργειας τεστ DNA.

Η κ. Μόρτον αναφέρει πως η συμφωνία της Τουρκίας το Νοέμβριο του 2015 να παράσχει στη ΔΕΑ πρόσβαση σε 30 τοποθεσίες ελεγχόμενες από τον τουρκικό στρατό  ήταν ένα χρήσιμο βήμα, ωστόσο, απομένει ακόμα να γίνει περαιτέρω πρόοδος.

«Αυτό υπογραμμίζεται τακτικά σε Αποφάσεις που υιοθετούνται από την Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει την εποπτεία εφαρμογής της ετυμηγορίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κύπρου εναντίον Τουρκίας του 2001. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει ενεργά στις συζητήσεις της Υπουργικής Επιτροπής και υποστηρίζει πλήρως τις Αποφάσεις της», καταλήγει η απαντητική επιστολή της Γουέντι Μόρτον.

Η αρχική επιστολή από το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων απηύθυνε έκκληση για συνέχιση της άσκησης πίεσης με σκοπό μια πλήρη και δίκαιη επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων στην Κύπρο. Απευθυνόταν στην κ. Μόρτον, σε άλλους Βρετανούς αξιωματούχους και στη Διεθνή Αμνηστία.