Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού  ήταν από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Σύνδεσμος Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Νεόφυτο Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου παραδέχτηκε πως διαχρονικά εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, όπως είναι η συντήρηση των κτηρίων, η αντικατάσταση των εξοπλισμών, η αγορά καινούργιων παιχνιδιών και αντικατάσταση των παλιών καθώς και ο εξωραϊσμός των αυλών. 

Εκτίμησε επίσης ότι  από την πλειοψηφία των νηπιαγωγείων της Πάφου, απουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες, όπως οι διαδραστικοί πίνακες, οι οποίοι επιτρέπουν την αυτενέργεια των παιδιών ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ελκυστικό μαθησιακό περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε και στα θέματα ασφάλειας και διαφύλαξης της υγείας των παιδιών.

Επιπρόσθετα ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως κατά τη φετινή σχολική χρονιά, εντόπισαν ένα ακόμα πρόβλημα που προέκυψε από την αύξηση του ορίου ηλικίας εισδοχής των παιδιών στην Προδημοτική Εκπαίδευση.  Η αλλαγή αυτή, συνέχισε, είχε ως αποτέλεσμα παιδιά κάτω των 4 ετών να μένουν εκτός των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και πολλοί γονείς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως στην πόλη της Πάφου υπάρχουν 11 νηπιαγωγεία και στη ύπαιθρο βρίσκονται άλλα 24 νηπιαγωγεία. Όλα στο σύνολο είναι 35, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν όμως και κοινοτικά νηπιαγωγεία τα οποία στο σύνολο τους είναι 9.

Αναφορικά με την πανδημία ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως μέλημα τους ήταν και είναι  η προστασία των παιδιών από τον κορωνοϊό και η απρόσκοπτη φοίτηση τους στο σχολείο.

Εξέφρασε επίσης την θέση ότι το Νηπιαγωγείο πρέπει να έχει ξεχωριστό πρωτόκολλο από τα Δημοτικά, το οποίο να συνάδει με τις ηλικίες των παιδιών που φοιτούν σε αυτά, την ύλη των μαθημάτων, τις μεθόδους διδασκαλίας και τους εκπαιδευτικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα. 

Πρόσθεσε ακόμη πως εισήγηση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας ήταν και η αύξηση των σχολικών βοηθών, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε άμεσα, γεγονός που τους  χαροποίησε ιδιαίτερα.Παράλληλα, είπε, μεταξύ άλλων  «εισηγηθήκαμε την άμεση εμπλοκή ψυχολόγων και κοινωνιολόγων στη σχολική ζωή, τις συνεχείς απολυμάνσεις των κτιρίων και αιθουσών με χημικά κατάλληλα για τα παιδιά».

Ξεκάθαρη θέση μας είπε, ήταν και είναι η μη στοχοποίηση παιδιών ή οικογενειών που νόσησαν με κορωνοϊό.

Ερωτηθείς για το ποιες ανησυχίες έχουν  εκφράσει οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στην προδημοτική εκπαίδευση ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν την προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο, την ομαλή τους ένταξη, τη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους συνομηλίκους τους και τον σχολικό εκφοβισμό. 

Πρόσθεσε ακόμη πως η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια την ανησυχία των γονιών για θέματα ασφάλειας και προστασίας της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών τους, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να δείχνουν μεγάλη ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν τη μάθηση και την ετοιμότητα των παιδιών τους να φοιτήσουν στο δημοτικό.