Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουλάχιστον απογοητευτικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Παπανικόλα. 

Σε δηλώσεις του στο Κρατικό ραδιόφωνο υπογράμμισε ότι θα περίμενε κανείς πολύ περισσότερα, αφού όπως ανέφερε έγιναν μικρά και αργοπορημένα βήματα για μια κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί άλματα. 

Παρομοίασε την κλιματική κρίση με ένα σπίτι που φλέγεται, εξήγησε ότι αν και η πυροσβεστική είναι στον δρόμο κάθε λεπτό που περνά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για το μέγεθος της καταστροφής, ενώ το κομμάτι που θα καεί δεν μπορεί να ξανά κτιστεί εύκολα. 

«Αυτή είναι η κατάσταση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο, ήδη έχουμε κρίσεις με καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Θα θυμόμαστε την κλιματική αλλαγή σε κάθε έξαρση τέτοιου είδους φαινομένων. Θα συνεχίσουμε με κάποιον τρόπο τη ζωή μας και δυστυχώς θα κάνουμε πολύ πιο αργά τα βήματα που χρειάζεται», υποστήριξε.

Έπειτα, ξεκαθάρισε ότι ο πλανήτης θα αντέξει, αυτός που δεν θα αντέξει είναι ο άνθρωπος.

«Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος, αλλά οι συνθήκες που θα επιφέρει η κλιματική κρίση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής, αν όχι τη δική μας, σίγουρα αυτή των παιδιών και των εγγονιών μας», σημείωσε. 

Αναφορικά με τις αποφάσεις της COP26, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, υποστήριξε ότι λήφθηκαν δεσμεύσεις που θα έπρεπε να παρθούν εδώ και αρκετά χρόνια, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις ευαισθητοποιημένες Κυβερνήσεις να «φωνάζουν» όλο αυτό το διάστημα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Για τις δεσμεύσεις που αφορούν τον τερματισμό της χρήσης του άνθρακα, ανέφερε ότι πρέπει να μπει χρονοδιάγραμμα ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η χρήση όλων των υδρογονανθράκων. Κάνει λόγο για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού πρόκειται για αποφάσεις που επηρεάζουν οικονομίες τρισεκατομμυρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια δέσμευση (αναφορικά με τον τερματισμό χρήσης του άνθρακα), με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι σημειώθηκε κάποιο μεγάλο επίτευγμα, αλλά ότι έγινε άρση μιας προηγούμενης αποτυχίας. 

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη απέναντι στην περιβαλλοντολογική κρίση. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να συνυπολογιστεί το ειδικό βάρος, δηλαδή το πόσο συνεισφέρει ο κάθε ένας από εμάς. Είναι λάθος, κατά τα λεγόμενα του, να επιρρίπτουμε ευθύνες μόνο στις μεγάλες κρατικές οντότητες.

«Σε αυτόν τον πλανήτη ο κάθε πολίτης έχει μερίδιο, έχει το δικό του αποτύπωμα», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι εάν ορισμένοι θωρούν πως η μετάβαση σε μια πιο πράσινη εποχή θα είναι ακριβή, τότε θα σοκαριστούν από το κόστος που θα έχουν οι συνέπειες. Ένα  κόστος, το οποίο θα επωμιστούν οι επόμενες γενεές. 

Κλείνοντας σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν βρίσκονται μακριά μας, ήδη ο πλανήτης άρχισε να «εκδικείται» τους ανθρώπους για τον τρόπο που του συμπεριφέρονται. Επισήμανε ότι πρόκειται για μια κρίση, η οποία θα έρθει αργά και θα μείνει για πάρα πολύ καιρό, εάν όχι και για πάντα.