Τηλεόραση Ραδιόφωνο
«Νεκροτομή» στο σώμα ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου, επιχείρησε το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδης για την άτυπη τριμερή στη Νέα Υόρκη, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα για την εμπλοκή που προέκυψε έκτοτε σε σχέση με τον διορισμό από τον Αντόνιο Γκουτέρες, Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, συνεπεία της υπαναχώρησης αφενός του Ερσίν Τατάρ από τα συμφωνηθέντα, αλλά και της απροθυμίας του Γ.Γ να πει τα πράγματα με το όνομα τους. 

Ενδεικτική και η αναφορά του προέδρου Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της συνεδρίας, πως «μοναδική έννοια του Αντόνιο Γκουτέρες είναι να μην δυσαρεστήσει κανένα». 

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αναμένουν ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα προχωρήσει με την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος», δηλαδή «με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου (special envoy) που θα βοηθήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων». 

Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η Λευκωσία εξακολουθεί να επενδύει στην εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ειδικότερα στις παρεμβάσεις φίλιων χωρών μελών προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Και αυτή η συνεδρία, ωστόσο σημαδεύτηκε από ένα ακόμα μπαντ ντε φερ μεταξύ του πρόεδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος αφού επανέλαβε πως θα πρέπει να επιμείνουμε στη συνέχιση του διαλόγου από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαχώρισε την θέση του με τους χειρισμούς Αναστασιάδη. 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «οι νέες ιδέες που κατά καιρούς έχει προβάλει ο ΠΤΔ αφίστανται και συγκρούονται με την θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.» 

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά πως «είναι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ που έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες με σκοπό την άρση του αδιεξόδου. Είναι η άλλη πλευρά άλλωστε που καταθέτει προτάσεις οι οποίες πόρρω απέχουν από τα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Έντονη ανησυχία για τη στασιμότητα, κυρίως όμως για την εμμονή της τουρκικής πλευράς στη λύση δύο κρατών, εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ζητά ενέργειες που θα αυξήσουν το κόστος σε Τουρκία και ψευδοκράτος και τον Μαρίνο Σιζόπουλο να βάζει στο στόχαστρο και τον Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε «κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρώσεις κατά του ψευδοκράτους, επιπτώσεις σε αξιωματούχους του ψευδοκράτους που συνεχίζουν αυτή την απαράδεκτη πολιτική και στάση». 

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι «δυστυχώς και η στάση του ΓΓ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις φαίνεται να βρίσκεται σε παλινωδία και κυρίως η τακτική η οποία ακολουθεί, σε πάρα πολλές περιπτώσεις να διευκολύνει την τουρκική πλευρά.» 

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν ανέφερε πως «καλούμε την κυβέρνηση, όπως επιμείνει στο θέμα του διορισμού του Νέου Ειδικού Αντιπροσώπου και αποστείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Γ.Γ, σχετικά με την ανάγκη όπως ενεργήσει στη βάση των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Στην ανάγκη να αναζητήσουμε τρόπους για επανέναρξη των συνομιλιών, στάθηκε ο πρόεδρος των Οικολόγων, ενώ το ΕΛΑΜ εισηγείται στροφή προς το ενιαίο κράτος. 

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε «να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε την επαναφορά της τουρκικής πλευράς πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών». 

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη πως «δεν πρέπει να είναι κίνηση τακτικής αλλά κίνηση στρατηγικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους το οποίο θα είναι βιώσιμο, λειτουργικό και δημοκρατικό».

Από πλευράς ο Δημοκρατικού Συναγερμού δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε από τον πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου, ούτε από τον Αναπληρωτή πρόεδρο Χάρη Γεωργιάδη που τον αντικατέστησε, προς το τέλος της συνεδρίας.