Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπορεί να βρισκόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, ωστόσο ο κοινωνικός στιγματισμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV/AIDS στην Κύπρο συνεχίζει να υφίσταται σε πολλά επίπεδα. 

Αυτό καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και τη Γρηγόρειο Κλινική, από την οποία εξάγονται πανομοιότυπα συμπεράσματα με αντίστοιχη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2007. 

Χαιρετίζοντας την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σχολίασε το πρόσφατο περιστατικό άρνησης ιατρών να κλείσουν το τραύμα οροθετικής ασθενούς. 

«Τα περιστατικά αυτά επιβάλλουν την άμεση λήψη δράσης για τερματισμό αυτών των φαινομένων. Όλοι μας έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας και να δημιουργήσουμε γι' αυτούς ένα περιβάλλον όπου θα αισθάνονται ασφάλεια και το οποίο θα τους επιτρέπει να διαβιούν ισότιμα με τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.  

«Αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές και αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια κοινωνία η οποία συχνά τους σκιαγραφεί ως 'οι άλλοι', κατώτεροι, ανήθικοι, απειλητικοί και 'όχι καλοί χριστιανοί'. Επιτακτική και άμεση ανάγκη είναι να καταρρίψουμε συμπεριφορές μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεων, απόρριψης, αυθαίρετης διαμόρφωσης στερεότυπων, και μυωπικών πεποιθήσεων», δήλωσε με τη σειρά του ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Φελλάς. 

«Θέλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα την κοινότητα των οροθετικών και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους, και θα το πράξουμε, με τη στήριξη της Πολιτείας, ώστε η Γρηγόρειος να συνεχίσει να αποτελεί το λιμάνι των ανθρώπων αυτών», σημείωσε ο Διευθυντής της Γρηγορείου Κλινικής, Δρ Ιωάννης Δημητριάδης. 

Η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 - Μαΐου 2021 και ανάμεσα στα αιτήματα της κοινότητας των ατόμων που ζουν με HIV/AIDS που κατέγραψε είναι η αύξηση του μηνιαίου επιδόματος που λαμβάνουν από το 2018 κατά 200 με 300 ευρώ και η θέσπιση νομοθεσίας που προστατεύει το δικαίωμά τους στη διεκδίκηση θέσεων εργασίας χωρίς υποχρεωτική υποβολή HIV εξέτασης.