Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Με τα μελανότερα χρώματα, νοσηλευτές και ιατροί, περιέγραψαν, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ Ιωάννης Λεοντίου, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υπάρχουν μόνο τρεις αναπνευστήρες που είναι, τις περισσότερες φορές, κατειλημμένοι, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει χώρος για περίθαλψη των ασθενών λόγω αύξησης των περιστατικών.

Ο κύριος Λεοντίου, πρόσθεσε ακόμη, ότι υπάρχει περίπτωση ασθενή, ο οποίος παρέμεινε στο ΤΑΕΠ μέχρι και 49 ώρες, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα και φάρμακα, ενώ υπάρχει και έλλειψη κλητήρων και μόνο μια, καθαρίστρια.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας,  και από τον ΟΚΥπΥ απάντησαν ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών στα τμήματα των πρώτων βοηθειών.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, τόνισε πως γίνεται επαναξιολόγηση της λειτουργίας των ΤΑΕΠ, για να εξευρεθούν λύσεις, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ απάντησε στις καταγγελίες των νοσηλευτών.

«Το ΓΝ Λευκωσίας, έχει 200 αναπνευστήρες. Μόλις φύγουμε από την επιτροπή Υγείας, να έρθει ο κ. Λεοντίου να πάμε στο Νοσοκομείο, να πάρετε όσους αναπνευστήρες έχετε ανάγκη. Αν κάποιος ασθενής, έμεινε στο ΤΑΕΠ για 49 ώρες, έπρεπε να απευθυνθείτε στον Διευθυντή του ΤΑΕΠ και όχι να περιμένετε να έρθετε στη βουλή για να το πείτε. Να μην το γενικεύετε, κάθε μέρα πηγαίνουν στο ΤΑΕΠ 100 – 150 άτομα, δεν μένουν όλοι 49 ώρες», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου.  

Ωστόσο, σε καταγγελίες για υποστελέχωση προχώρησε και η ΠΑΣΥΝΟ, ενώ ο Πρόεδρος των κυβερνητικών ιατρών, Σωτήρης Κούμας, μίλησε για απουσία σχεδιασμού και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες.  

 «Διαπιστώνεται απουσία σχεδιασμού και δεν λαμβάνονται υπόψη, οι πραγματικότητες. Εδώ και ενάμισι χρόνο, δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να δουλεύουν τα ΤΑΕΠ», είπε ο Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.  

Από τον Ιατρικό Σύλλογο, λέχθηκε πως χρειάζεται εκσυγχρονισμός, θεσμική αναδόμηση και κυρίως, εξειδίκευση στον τρόπο λειτουργίας των ΤΑΕΠ.

Θέση με την οποία συμφωνεί και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών, με τον Μάριο Κουλούμα, να τονίζει πως σήμερα τα τμήματα πρώτων βοηθειών, χαρακτηρίζονται από

«Είμαστε εδώ μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να υποβοηθήσουμε στο να εξευρεθούν οι λύσεις για να μην περιμένει ο πολίτης 49 ώρες όπως μας έχει λεχθεί σήμερα για ένα περιστατικό στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής, για να μην υπάρχουν αυτές οι έντονες και πολλές φορές εύλογες αντιδράσεις από τους πολίτες για τις πρώτες μας βοήθειες», ανέφερε η Προεδρεύουσα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Σάββια Ορφανίδου.  

 «Επιτέλους, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να εγκύψουν επί των προβλημάτων. Τα Δημόσια Νοσηλευτήρια δεν μπορούν να αντέξουν με αυτή την εικόνα, χωρίς γιατρούς, χωρίς προσωπικό, χωρίς κλίνες, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς εφόδια», είπε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ. Μαρίνα Νικολάου.  

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, συμβεβλημένα με το ΓΕΣΥ, είναι μόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια και ένα μόνο ιδιωτικό Νοσηλευτήριο που παρέχουν υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών.