Τηλεόραση Ραδιόφωνο
«Η ασφάλεια των τροφίμων μας είναι πιο σημαντική από ποτέ», επισημαίνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων σήμερα, 7 Ιουνίου 2021.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μια ημέρα που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το ασφαλές και θρεπτικό φαγητό για ολόκληρο τον κόσμο».

Όπως επισημαίνει, «η πανδημία COVID-19 όχι μόνο υπογράμμισε τη σημασία των ισχυρών μηχανισμών ετοιμότητας και πρόληψης της κρίσης για την υγεία και των αλυσίδων εφοδιασμού που διασφαλίζουν τη συνεχή κυκλοφορία των βασικών αγαθών, αλλά και την κρίσιμη σημασία των καθολικά προσβάσιμων και προσιτών ασφαλών τροφίμων. Η ασφαλής και θρεπτική τροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύει από ασθένειες. Τα ασφαλή τρόφιμα είναι το κλειδί για την ασφάλεια των τροφίμων».

Οπως σημείωσε, «το προηγούμενο έτος ανοίξαμε την προοπτική να χτίσουμε ισχυρά συστήματα τροφίμων για το μέλλον. Συστήματα που μπορούν να συμβάλουν στην υποστήριξη μιας πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης από το COVID. Στην ΕΕ έχουμε τώρα ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα για το πώς να μετασχηματίσουμε τον τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων - τη στρατηγική «Farm to Fork» της Ευρώπης. Είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να υλοποιήσουμε τη μετασχηματιστική μας φιλοδοξία. Το Farm to Fork είναι μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγή. Και η ασφάλεια των τροφίμων που παράγουμε και τρώμε σε όλο τον κόσμο είναι το σημείο εκκίνησης».

«Η πολιτική μας για τα τρόφιμα βασίζεται στα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών. Έχουμε ισχυρή νομοθεσία και ένα σταθερό σύστημα ελέγχου και ιχνηλασιμότητας που καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγής, της επεξεργασίας και της διανομής τροφίμων. Το σύστημα ταχείας ειδοποίησης της ΕΕ για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές έχει εξασφαλίσει εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια ότι οι άμεσες ειδοποιήσεις για κινδύνους για τρόφιμα και ζωοτροφές αντιμετωπίζονται αμέσως. Είμαστε περήφανοι που το υψηλό επίπεδο προστασίας μας θεωρείται συχνά ως το χρυσό πρότυπο», είπε η Επίτροπος.

"Θα συνεχίσουμε να προωθούμε αυτά τα πρότυπα παγκοσμίως σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ασφάλεια των τροφίμων μας είναι πιο σημαντική από ποτέ και ανυπομονώ για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων τον Σεπτέμβριο και για να δώσω την ισχυρότερη υποστήριξή μου για μετασχηματιστικές αλλαγές στον τρόπο που ο κόσμος παράγει και καταναλώνει τρόφιμα", καταλήγει η κ. Κυριακίδου.