Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ψάχνουν να εντοπίσουν αυτούς που πέταξαν χρησιμοποιημένα rapid tests και αναλώσιμα και προστατευτικό ρουχισμό στην κοίτη ποταμού στον Στρόβολο.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, ανέφερε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και δεν έχουν εντοπίσει στο παρελθόν τόσο μεγάλο δείγμα.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και τόνισε ότι τους προβληματίζει γενικότερα το θέμα της απόσυρσης αποβλήτων παράνομα στην ύπαιθρο.

«Είναι τραγικό από τη στιγμή που πρόκειται για ιατρικά απόβλητά στην κοίτη ποταμού στον Στρόβολο», τόνισε η κυρία Βασιλείου.  

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι ξεκίνησε έρευνα και έχουν εντοπιστεί κάποια στοιχεία που μπορούν να τους οδηγήσουν στο να εντοπίσουν ποιος τα πέταξε.

Σημείωσε πως τα πεταμένα rapid tests δεν αναγράφουν την εταιρεία που τα προμήθευσε, ωστόσο υπάρχουν κάποια στοιχεία που αφορά στις παρτίδες των συγκεκριμένων υλικών, ενώ εντοπίστηκε και σακούλα της μονάδας διαχείρισης, κάτι που καταδεικνύει ότι η εταιρεία που τα πέταξε ήταν συμβεβλημένη με μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ με πόση ανευθυνότητα μπορεί κάποιος να προβεί σε μια τέτοια πράξη, είναι τουλάχιστον κατακριτέα», υπογράμμισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, εξήγησε ότι πρόκειται για πλαστικά και υλικά που προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που καταδεικνύει ότι φέρουν και μολυσματικό φορτίο.

Πήραμε τα μέτρα μας από τη πρώτη στιγμή και όποια εταιρεία ήθελε να διενεργεί rapid test έπρεπε να συμπεριλάβει στην αίτηση που έκανε στο Υπουργείο Υγείας το συμβόλαιο με το οποίο συμβαλλόταν με μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το γραφείο της συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, τον Δήμο Στροβόλου και το Τμήμα Περιβάλλοντος για τον εντοπισμό περαιτέρω στοιχείων που θα τους οδηγήσει στον εντοπισμό αυτών που τα πέταξαν.