Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Είναι η ώρα της ευθύνης και όχι των υπεκφυγών, ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια συζητήσεων. Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζοντας την τελική πρόταση της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζί με το ερώτημα που προτείνεται να τεθεί στους ψηφοφόρους, σε παγκύπριο δημοψήφισμα στις 30 Μαΐου, μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, ως προς την ριζική αναδιαμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Το ερώτημα, είπε ο Νίκος Νουρής θα είναι: «Συμφωνείτε με την πρόταση της Εκτελεστικής εξουσίας, για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την δημιουργία 17 νέων Δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»; 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ότι « η Βουλή έχει το δικαίωμα, είτε να εγκρίνει, είτε να απορρίψει το νομοσχέδιο, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει το ερώτημα». 

Η Νομική Υπηρεσία σημείωσε, από την πλευρά της, πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αλλά αποτελεί απλώς γνώμη. Με τον Νίκο Νουρή να προσθέτει πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει 130 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση καταψήφισης του δημοψηφίσματος και μη ψήφισης των νομοσχεδίων, όλα τα ποσά θα παγώσουν. 

Με τον κ. Νουρή να σημειώνει ότι «δεν είναι η ώρα της επίκλησης συνθημάτων και δεν είναι η ώρα, πολύ περισσότερο με την επίκληση κάποιων δήθεν ερωτημάτων, να επιδιώκεται η αναβολή κάποιων σημαντικών αποφάσεων». 

Διαφορετική εισήγηση κατέθεσε η ΕΔΕΚ, για νομικά διλήμματα έκανε λόγο το ΔΗΚΟ, ενώ η Συνεργασία τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης. 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε « από την πλευρά της ΕΔΕΚ, αυτό που έχουμε ζητήσει, είναι να καθοριστεί στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα, το ερώτημα για την μείωση του αριθμού των Δήμων και μόνον». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι «πρόκειται περί ενός πλασματικού ερωτήματος, το οποίο παραπλανεί και θα δημιουργεί νέα αδιέξοδα». 

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε « απ ον θέλει να πάει στο μύλο, δέκα μέρες κοσιηνίζει. Το να διυλίζουμε τον κώνωπα, για να δούμε το άλφα ή το βήτα, δεν περιοποιεί τιμή σε κανένα». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει, την απαραίτητη καλή θέληση, ούτως ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση». 

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ζητούν τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων και διαφοροποίηση του ερωτήματος.

*Φωτογραφίες: Mattpress

Image removed.