Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες στα ρωσοουκρανικά σύνορα, όπου το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει επικίνδυνα με σποραδικές επιθέσεις και ανάπτυξη στρατού εκατέρωθεν.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ κατηγορούν την Ουκρανία για το θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού, στη διάρκεια βομβαρδισμού από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, την ώρα που το Κίεβο ανακοίνωσε το θάνατο ακόμη ενός στρατιώτη του.

Ανήσυχη για την νέα κλιμάκωση η διεθνής κοινότητα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ουκρανία και τη Μόσχα να προειδοποιεί ότι νέα σύρραξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, είπε ότι «έχουμε την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη των διεθνών συμμάχων μας, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν με διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αφεθεί μόνη της απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα».

«Η πλειοψηφία του ουκρανικού στρατού κατανοεί ότι οι ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της έντασης , δύναται να αποδειχθούν μοιραίες», επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Την ίδια ώρα οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας κατηγορούν τη Ρωσία ότι ετοιμάζει εισβολή με τακτικές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Το Κίεβο ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι έπεται ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο έδαφός του, μια κίνηση που θα πρόσθετε αναμφίβολα.