Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Και τώρα η μπάλα «ευθύνης» στο γήπεδο της βουλής. 

Μετά την έγκριση της πρότασης Νουρή, σήμερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πραγματοποίηση ή όχι δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης που αφορά και τις συνενώσεις δήμων, ανήκει πλέον στη βουλή και συγκεκριμένα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

«Υιοθετώντας, ακριβώς, τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εισηγούμαστε στη Βουλή να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, στο οποίο θα τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού το ερώτημα: αν είναι επιθυμητή ή όχι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως είπε ο κύριος Νουρής. 

Το Υπουργικό, σημείωσε ο κύριος Νουρής, έλαβε υπόψη και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επί των τροποποιήσεων που η πλειοψηφία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής αποφάσισε στο αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων στους Δήμους, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων. 

«Γνωμάτευσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν γίνεται να τίθενται ενώπιον του λαού ψηφισθέντα άρθρα των νόμων υπό την αίρεση και την κρίση ενός δημοψηφίσματος», σημείωσε ο κύριος Νουρής. 

Η Κυβέρνηση έχει εισπράξει μέχρι στιγμής δύο ναι, από Δημοκρατικό Συναγερμό και ΕΔΕΚ. Ενώ προβληματισμό εκφράζει για το χρόνο διεξαγωγής η Αλληλεγγύη που τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος, πριν από την ψήφιση σε νόμο των σχετικών νομοσχεδίων για τις συνενώσεις των δήμων.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είπε ότι εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίσει για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, τότε θα αναλάβει μια ενημερωτική εκστρατεία γιατί χρειάζεται η στην Κύπρος η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αναμένει ότι μέχρι την Παρασκευή θα αποστείλει στη Βουλή το κείμενο και ενδεχομένως να χρειαστεί να συζητήσουν το ζήτημα και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

«Θέλουμε να έχουμε μια μεταρρύθμιση βιώσιμη, διοικητικά αυτόνομη με δυνατότητα να παρέχει στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες σε μικρότερο κόστος, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης, υπογράμμισε πως «είμαι ένθερμος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης, επομένως ανησυχούσα βλέποντας να τελματώνεται η μεταρρύθμιση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε κίνηση για να αιφνιδιάσει κάποιον».

 https://www.youtube.com/watch?v=Rc79bDI-MD4