Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τον ερχόμενο Μάϊο, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν, με ένα ναι ή ένα όχι, σε δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, η σχετική πρόταση υπό μορφή νομοσχεδίου, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ αύριο θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Η νομοθεσία περί δημοψηφισμάτων, ορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει για το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος, αλλά αυτή η πρόταση θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Βουλής. Οι πρόνοιες του νόμου είναι σαφέστατες, οι απαντήσεις πρέπει να είναι καταφατικές ή αρνητικές, το ορίζει το σχετικό άρθρο του νόμου», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα είναι εάν οι πολίτες εγκρίνουν ή όχι τη μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει την συνένωση Δήμων.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας με απαντητική επιστολή του, με πληροφόρησε μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατή η διενέργεια δημοψηφισμάτων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του ψηφισθέντος Νόμου», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Η Κυβέρνηση έχει εισπράξει τα δύο πρώτα ναι από το Δημοκρατικό Συναγερμό και την ΕΔΕΚ.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, πριν από την ψήφιση σε νόμο των σχετικών νομοσχεδίων για τις συνενώσεις των δήμων, τάσσεται με ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

*Φωτογραφίες Mattpress