Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους προϋπολογισμούς σειράς ημικρατικών οργανισμών για το οικονομικό έτος 2021,  δεσμεύοντας κονδύλια του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και Τεχνικών Έργων αφού δεν ολοκλήρωσε την πειθαρχική διαδικασία  για εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Συμβουλίων Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ)

Η Βουλή ενέκρινε τους προϋπολογισμούς του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με έσοδα ύψους €302.010 και δαπάνες ύψους €316.191, της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ) που είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα και δαπάνες ύψους €1.480.000, του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  που είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα και δαπάνες ύψους €267.348 και τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και Τεχνικών Έργων (ΣΕΕΕ) που είναι επίσης ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα και δαπάνες ύψους €948.200.

 

Ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ψηφίστηκε με 26 ψήφους υπέρ, 14 εναντίον και 5 αποχές, ενώ οι προϋπολογισμοί  του ΑΔΕΕλΕπ και του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  ψηφίστηκαν ομόφωνα.

 

Αγανάκτηση για μη επιβολή ποινών για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ   

                            

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του ΣΕΕΕ, βουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους αναφορικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών κατά των εταιρειών που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. 

         

Ο προϋπολογισμός πέρασε με  40 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και 5 αποχές, αφού προηγουμένως εγκρίθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων που δέσμευαν συγκεκριμένα κονδύλια του ΣΕΕΕ.

 

Η πρώτη κοινή τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αφορά τη δέσμευση κονδυλίων που αφορούν στην αντιμισθία, στο επίδομα φιλοξενίας και στο οδοιπορικά που λαμβάνουν η πρόεδρος και τα μέλη του ΣΕΕΕ, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη να ενημερώνεται και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Η τροπολογία πέρασε με 30 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον.

 

Ψηφίστηκε επίσης δεύτερη τροπολογία των κομμάτων  για δέσμευση των κονδυλίων που αφορούν στην αμοιβή και τα οδοιπορικά που λαμβάνουν η πρόεδρος και τα μέλη του ΣΕΕΕ και αφορούν στην πειθαρχική υπόθεση ΣΑΠΑ, ώστε να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών πριν διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη. Εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον.

 

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλασσική περίπτωση προσπάθειας συγκάλυψης και κουκουλώματος, αφού οι πειθαρχικές υποθέσεις από το 2017 δεν προχώρησαν από το ΣΕΕΕ, παρά την παραδοχή των εταιρειών στο δικαστήριο ότι έδωσαν μίζες και οι οποίες συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους, ενώ η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν   κάνει τίποτε για αυτό. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση διόρισε τώρα νέο Συμβούλιο που έφερε το νομικό επιχείρημα ότι με το διορισμό του πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την αρχή.

 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το θέμα είναι τεράστιας ηθικής σημασίας. Σημείωσε ότι οι εταιρείες απαλλάχθηκαν από το δικαστήριο μετά από συμφωνία να είναι μάρτυρες κατηγορίες, ωστόσο όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να γίνει συνήθεια και το ήθος αυτής της χώρας. Είπε επίσης ότι η Βουλή έτυχε κοροϊδίας από τα μέλη του Συμβουλίου που τους είπαν ότι δεν έχουν ποινές να επιβάλουν, ενώ ο νόμος λέει ότι μπορούν να επιβάλουν ψηλά πρόστιμα.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι το μεγάλο σκάνδαλο δεν ήταν η δωροδοκία αλλά τα αποχετευτικά και για πρώτη φορά μπήκε φυλακή εν ενεργεία δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης από την Κυβέρνηση και ότι κανένα συμβούλιο δεν ποδηγετείτε από την Κυβέρνηση.   Διερωτήθηκε επίσης πώς επιτυγχάνεται το ποθητό αποτέλεσμα με το να σταματά η Βουλή το κονδύλι που αφορά την έρευνα.

 

Ο βουλευτής της Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι στηρίζει την τροπολογία ΑΚΕΛ – Οικολόγων γιατί με τη δέσμευση του κονδυλίου στέλνεται ένα πολιτικό ηθικό μήνυμα ότι, συνειδητά το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να συμμετέχει στην ανοχή σε ένα σκάνδαλο αυταπόδεικτο.

 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε γιατί από το 2017 δεν ολοκληρώθηκε η πειθαρχική διαδικασία για αυτούς που παραδέχτηκαν ότι έπαιρναν μίζες και είπε ότι οποτεδήποτε συζητούσαν το θέμα η κατάληξη ήταν να αναβάλλεται η συνεδρία. Είπε ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει επίσης την τροπολογία.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι τα κόμματα θα έπρεπε να είχαν συγχαρεί την Κυβέρνηση και της διωκτικές αρχές γιατί μέσα από τη συμφωνία που πέτυχαν κατάφεραν να καταδικαστούν τα «μεγάλα κεφάλια».

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί η Βουλή να μην καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για να ασκήσει πίεση.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι όλες οι καταδίκες για σκάνδαλα έγιναν από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ότι είναι κρίμα κι άδικο να ταυτίζεται ένα κόμμα και ένας πολιτικός χώρος με τη διαφθορά την ώρα που ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να χτυπούν τη διαφθορά. Απατεώνες, είπε υπάρχουν και δεξιοί και αριστεροί και κεντρώοι και πρότεινε οι πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν δυνάμεις για μια καλύτερη Κύπρο.