Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σαφείς προειδοποιήσεις προς τους εκπαιδευτικούς που αρνούνται να κάνουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Σε εγκύκλιο που έχει αποσταλεί στα σχολεία υπενθυμίζεται ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ είναι υποχρεωτική, για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους την ερχόμενη Δευτέρα, όχι όμως και για τους τελειόφοιτους μαθητές. Για τους οποίους απλά γίνονται συστάσεις για να κάνουν το rapid test για τη δική τους ασφάλεια. 

«Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι και οι εκπαιδευτικοί, είναι υποχρεωμένοι για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, να προβούν στην εξέταση για επιστροφή στις εργασίες τους. Παρακοή από οιονδήποτε θεωρείται παραβίαση του διατάγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας.

«Το Υπουργείο Υγείας μου επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια του τεστ και κατά συνέπεια, ένας εκπαιδευτικός ο οποίος θα προσέλθει στο σχολείο και δεν θα έχει το τεστ, ο Διευθυντής έχει το δικαίωμα ή να τον στείλει να κάνει ή να μην τον δεχτεί στο σχολείο», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), Θέμης Πολυβίου. 

Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης από γονείς και μαθητές. Δήλωσαν πως δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test, κάτι που προκαλεί προβληματισμό, αφού σε περίπτωση θετικού κρούσματος σε μαθητή, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού. 

«Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των ίδιων των παιδιών αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία σε 15 μέρες δεν θα υπάρξει κίνδυνος να κλείσουν λόγω διασποράς, θα πρέπει να προχωρήσουν προς τη διενέργεια του rapid test πριν την επιστροφή τους τη Δευτέρα στα σχολεία», είπε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου. 

Όσον αφορά τους υπόλοιπους μαθητές, επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή τους στις 22 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται και η πρώτη Μαρτίου. 

«Εναπόκειται στις αποφάσεις του Υπουργικού και ελπίζω ότι και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν προς το τέλος του Φεβράρη. Ίσως γύρω στις 22, 23», όπως είπε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης. 

Με την προϋπόθεση, σημείωσε ο Δρ Καραγιάννης, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου θα συνεχίσουν να δείχνουν βελτίωση μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.