Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά η τάξη στην Βρετανία, και στα σύνορα με τη Γαλλία, μετά την συμφωνία Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν. Το πρωί άνοιξαν οι πύλες εξόδου, με αυστηρούς ωστόσο περιορισμούς και πρωτόκολλα, και αφού προηγήθηκε χάος με χιλιάδες εγκλωβισμένους πολίτες σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και με ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά στα σύνορα. 

Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν κατάφεραν μετά από πολύωρες συζητήσεις, να βρουν την χρυσή τομή και να βγάλουν από το χάος την Βρετανία. Είναι το πρώτο ferry που φτάνει μετά από 36 ώρες στις ακτές της Γαλλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πύλες εξόδου της χώρας προς τη Γαλλία άνοιξαν το πρωί, όχι όμως για όλους. 

Σε γαλλικό έδαφος θα γίνονται δεκτοί μόνο Γάλλοι υπήκοοι ή διαμένοντες Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν για αναγκαίο λόγο, όπως και οδηγοί φορτηγών, με την προϋπόθεση να επιδεικνύουν αρνητική εξέταση κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου « θα επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες σε πρώτη φάση να επιστρέψουν διότι οι Βρετανοί δυστυχώς θα πρέπει να μείνουν σπίτι τα Χριστούγεννα.» 

Οι χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στο Κεντ, θα υποβληθούν σε rapid test για να μπορούν να εξέλθουν της χώρας. Η πολύωρη αναμονή τους, χωρίς φαγητό, νερό και απαντήσεις, προκάλεσε νωρίτερα εντάσεις και συμπλοκές με αστυνομικούς. 

Ακόμη όμως και μετά τη λύση του γόρδιου δεσμού, οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμό χελώνας. 

Ο διευθυντής Οδικών Μεταφορών της χώρας Rod McKenzie ανέφερε πως  « η κυβέρνηση λέει, ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Όμως για την ακρίβεια, δεν είναι. Έτσι έχουμε ακόμη περισσότερα φορτηγά να κινούνται προς το Κεντ. Μην πάτε στο Κεντ σήμερα. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μήνυμα.» 

Μικροπροβλήματα εξακολουθούν να καταγράφονται και στις πτήσεις, με τις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπουν την επιβίβαση μόνο των υπηκόων τους στα αεροπλάνα από την Βρετανία. 

Ο φόβος για ελλείψεις βασικών αγαθών δεν καταλάγιασε από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι υπάρχει αφθονία και σχηματίστηκαν και σήμερα από τις έξι το πρωί ουρές έξω από υπεραγορές. Μάλιστα η μεγαλύτερη αλυσίδα supermarket στην χώρα, πωλεί με δελτίο ρύζι, αυγά, σαπούνι και χαρτί υγείας. 

Όλα αυτά σημειώνονται, την ώρα που το νέο στέλεχος του ιού εκτόξευσε στα ύψη τον αριθμό των κρουσμάτων. 

Χθες η Βρετανία κατέγραψε τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας, με 37 χιλιάδες νέα θετικά περιστατικά της νόσου. 

Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανακοινώσει νέους αυστηρότερους περιορισμούς για να αντιμετωπίσει την έξαρση. 

Και ενώ η χώρα συζητά την επιβολή ακόμη και γενικευμένου lockdown, η Βασιλική Οικογένεια φαίνεται να αψηφά τους περιορισμούς και τα μέτρα. 

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε την τετραμελή οικογένεια του Πρίγκιπα Ουίλιαμ με την τετραμελή οικογένεια του πρίγκιπα Έντουαρντ να περπατούν στο πάρκο του Σάντρινγκχαμ, παραβιάζοντας το μέτρο απαγόρευσης συναθροίσεων περισσότερων από έξι άτομα. Το θέμα προκάλεσε σάλο στην Βρετανία.