Παρά το γεγονός, ότι η λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της, ο τουρισμός παραπαίει λόγω κορωνοϊού και οι ξένοι επενδυτές φεύγουν μαζικά, γυρίζοντας την πλάτη τους στην Τουρκία, ο Σουλτάνος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια για να «πλημμυρίσει» η αγορά με τραπεζικά δάνεια.
Νέα προειδοποίηση, μόλις χθες, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Τουρκία, ότι η οικονομία της είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, ενώ χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την μεγάλη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ « συνιστά στην Τουρκία να κάνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι γίνεται ως τώρα: αντί να «καίει» συνάλλαγμα για να υπερασπισθεί τη λίρα, να προσπαθήσει να συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθέματα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους και να αντιπαρέλθει την εξάρτησή της από βραχυχρόνιες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα».
Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε, για αυτή την εβδομάδα, ευρεία σύσκεψη αξιωματούχων για την πορεία της οικονομίας.
Ενώ αύριο Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Τράπεζα, με αντικείμενο την πολιτική για τα επιτόκια.
Η Διευθύντρια αναδυόμενων αγορών της Sociewte Generale Φίνιξ Κάλεν επισημαίνει πως « οι τουρκικές αρχές ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να μην πέσουν στο χείλος του γκρεμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τim As της Blue Bay,ο οποίος τονίζει ότι « ένα τεράστιο τίμημα πληρώνεται για την αποστροφή του Ερντογάν στις αυξήσεις επιτοκίων με τη μορφή της τεράστιας απώλειας συναλλαγματικών διαθεσίμων. Ξοδεύονται οι καταθέσεις συναλλάγματος των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Ali Baymaroglu, αναλυτής του Democraticn Progress Institute τονίζει πως « με την κρίση του κορωνοϊού στην Τουρκία να επιδεινώνει τα οικονομικά στοιχεία της και τη λίρα να κατρακυλά, η αποδιοργάνωση της κατανομής του εισοδήματος, θα μειώσει τα επίπεδα ευημερίας της μεσαίας τάξης παντού στη χώρα, αλλά ειδικά στις «βαρυφορτωμένες» δυτικές επαρχίες, εξέλιξη που είναι ικανή να τροφοδοτήσει την επόμενη σοβαρή πολιτική αναταραχή».
Είναι, όμως, δυνατόν ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εποχή που έστησε σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο, θέλοντας να εμφανίσει την Τουρκία ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, να αγνοεί τη δραματική πραγματικότητα της οικονομίας της χώρας του;
Το κόλπο γκρόσο, όπως πιστεύουν οι φανατικοί οπαδοί του, είναι ότι η κρίση γρήγορα θα τελειώσει, επειδή η Τουρκία θα ανακαλύψει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ή θα «βάλει χέρι» στα κοιτάσματα της Λιβύης.
Ίσως αυτή η θεωρία να εξηγεί τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στη Λιβύη, και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης και διεθνείς αναλυτές, τέτοια μεγαλεπήβολα και μακροπρόθεσμης διάρκειας σενάρια, μικρή επαφή έχουν με τη σκληρή πραγματικότητα μιας Τουρκίας που είναι βυθισμένη σε μια επικίνδυνη οικονομική κρίση.