Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αντι-navtex, με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλομένους για το παράνομο των τουρκικών ενεργειών, απαντά και η Κυπριακή Δημοκρατία στην οδηγία της Τουρκίας για σεισμογραφικές έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή που αγγίζει και την κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 

«Όποια άτομα και εταιρείες εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες, βοηθούν ή διευκολύνουν τις παράνομες ενέργειες του ORUC REIS, παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας. Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες βάσει του ευρωπαικού και διεθνούς δικαίου και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους». 

Διπλωματικός μαραθώνιος  

Η τουρκική οδηγία δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς ανέμεναν της αντίδραση της Άγκυρας μετά την υπογραφή της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. 

Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, είχαν το πρωί νέα τηλεφωνική επικοινωνία, συζητώντας τις εξελίξεις και χαράσσοντας το πλάνο διπλωματικής αντίδρασης. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συνομίλησε και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, με αποκλειστικό θέμα την διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή. 

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Ο Ταγίπ Ερντογάν δίδει την εντολή για τον απόπλου του Oruc Reis την ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, χρησιμοποιώντας ξανά το καλεντάρι της ιστορίας για να στείλει μηνύματα. 

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Κώστας Φυτιρής σκιαγραφεί την νέα τουρκική ενέργεια. 

«Έχει πολλές διαστάσεις. Στέλνει μηνύματα προς την Ελλάδα, την ΕΕ και τις χώρες της περιοχής αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του, ότι δηλαδή προχωρούν με την Γαλάζια Πατρίδα. Η ενέργειά του στην ίδια περιοχή όπως και προ εβδομάδων που καλύπτει τμήματα της ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας για μόνο 15 ημέρες, δεν έχει στόχο την έρευνα αλλά τον εξαναγκασμό της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία αναδεικνύει, παράλληλα, τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, για να προστατεύσει την κυριαρχία της. 

«Η ενοποίηση του μετώπου Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος και η πρακτική εφαρμογή των 3μερών, 4μερών συμφωνιών και συγκεκριμένα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Γαλλία», όπως σημείωσε συνέχεια. 

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του σεισμογραφικού σκάφους και των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ να σημειωθεί ότι το Oruc Reis καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν εισήλθε εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.